In het kader van de Roadmap on carcinogens, de Europese campagne om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen (ofwel carcinogenen) in de werkcontext te verminderen, lanceerde de FOD Werkgelegenheid in september 2023 een interactief spel gelanceerd om studenten vertrouwd te maken met de maatregelen die genomen moeten worden om de risico’s van kankerverwekkende stoffen op de werkvloer te beheersen.
Ontdek het spel via de website Stopcarcinogenen.be.
De Franse en Engelse versies van het spel zijn beschikbaar via volgende links:
- Frans: Stopcancerigenes.be;
- Engels: Stopcarcinogens.be.
In het spel neem je de rol op van preventieadviseur en moet je mogelijke gevaren in specifieke werksituaties (een bouwwerf, een ziekenhuis en een fabriek) identificeren en je werkgever adviseren.
Bij het aanklikken van een locatie krijg je eerst een korte inleidende video te zien. Daarna kan je in meerdere ruimtes rondwandelen door op de pijtjes te klikken. Kijk telkens goed rond en klik alle gevaarlijke situaties aan. Die bevinden zich achter een aantal vraagtekens.
Nadat je alle risico’s hebt aangeduid, krijg je een overzicht van de correcte werkruimte met de juiste informatie.
Meer informatie is beschikbaar in volgend nieuwsbericht op deze BeSWIC-website: Interactief spel om studenten te leren omgaan met kankerverwekkende stoffen op de werkvloer.
Hoe gebruik ik het spel in de lessen?
De FOD Werkgelegenheid heeft een aantal hulpbronnen bij het spel ontwikkeld voor leerkrachten die hun leerlingen vertrouwd willen maken met het thema “veiligheid en gezondheid op het werk”.
De aangeboden informatie gaat dieper in op een aantal concepten die aan bod komen in het spel. Deze hulpbronnen kunnen dienen als lesmateriaal en bieden zo een aanvulling voor het spel.
Leerkrachten kunnen voor hun lessen gebruik maken van een:
- Pedagogische fiche (PDF, 304 KB) met informatie over:
- het spel en hoe het te spelen,
- doel en doelgroep,
- benodigdheden,
- leerdoelen,
- lestips,
- andere hulpbronnen;
- Informatiebundel over de preventie van carcinogenen (PDF, 397 KB);
- Powerpointpresentatie (PPT, 1 MB);
- Evaluatieoefening rond het spel (PDF, 212 KB);
- Verbetersleutel voor de oefening rond het spel (PDF, 215 KB).