Dagelijks telewerken in plaats van af en toe 1 of 2 dagen per week te telewerken, zoals de huidige situatie vereist, vraagt een aanpassing van uzelf en een aanpassing van de werkomgeving. Anders zullen er geleidelijk aan problemen ontstaan, zowel fysiek (rugpijn, polspijn, enz.) als mentaal (door isolement, gebrek aan middelen, stress in verband met het behalen van doelstellingen, enz.). Het is ook zeer waarschijnlijk dat het uw privé- en gezinsleven verstoort.
Hier zijn een aantal tips die u verder kunnen helpen.
- Zorg er wat betreft de veiligheid voor dat:
- de elektrische installatie (zekeringkast, staat van de draden, enz.) in orde is,
- de elektrische apparatuur in goede staat is: let op voor draagbare lampen, bijverwarmingen en elektrische verlengsnoeren die niet overbelast mogen worden,
- uw werkruimte vrijgemaakt is om vallen te voorkomen.
- Zorg voor een aparte werkruimte, dit is de beste manier om het privéleven gescheiden te houden van de professionele activiteit.
- Bereid u 's morgens voor zoals u naar uw werk zou gaan: douchen, ontbijten, aankleden...
- Plan uw werkdag:
- Stel redelijke doelen.
- Houdt u aan schema's om niet overweldigd te raken en blijf regelmatig in contact met de collega's.
- Verduidelijk aan de huisgenoten en familieleden wanneer u beschikbaar bent.
- Plan tijd voor koffiepauzes en de lunch.
- Plan de begin- en eindtijd van het telewerk, log uit en zet de laptop uit aan het einde van de werkdag.
- Plan lichaamsbeweging in. De hele dag zitten is niet goed.
- Pas de werkomgeving aan:
- Ventileer de ruimte, bv. door ramen te openen...
- Zorg voor een goede luchtvochtigheid (40 tot 70%), en eventueel wandvochtigheid...
- Kies een ruimte met een goede geluidsisolatie.
- Voorzie een kamertemperatuur van ongeveer 20° C. Dit is louter indicatief, sommigen zullen een hogere temperatuur verkiezen, anderen een lagere.
- Voorzie een goede natuurlijke of kunstmatige verlichting, bij voorkeur een verlichting van 500 lux.
- Zorg dat de vloer van de werkomgeving vrij en in goede staat is, zo vermijd u valpartijen.
- Ruim op. Werk niet in een rommelige omgeving waar bv. speelgoed ligt.
- Pas je werkruimte aan:
- Tafel: Een in hoogte verstelbaar bureau is ideaal. Als u een klassieke tafel gebruikt, moet deze groot genoeg zijn om al de computerapparatuur op te zetten en diep genoeg om er de armen op te kunnen leggen (tenzij u een stoel met armleuningen hebt). Zorg ervoor dat u de werkruimte niet vol legt en ruim hem regelmatig op.
- Zitplaats: Idealiter gebruikt u een verstelbare bureaustoel met wieltjes (hoogte, rugleuning met lendensteun...). Als u een klassieke stoel gebruikt, zorg er dan voor dat deze een goede lendensteun heeft en dat u op de juiste hoogte zit ten opzichte van de tafel. Als u eenmaal zit, houd dan de armen in een hoek van 90° graden; wanneer de ellebogen de tafel raken, zit u goed.
- Installeer de computerapparatuur op de juiste manier:
- Werken met alleen de laptop op een tafel is niet ideaal. Het scherm is dan te laag geplaatst (dit veroorzaakt mogelijk pijn aan de nek, schouders, rug...). Om dit te voorkomen kan de laptop op een drager (doos, boeken...) worden geplaatst, zodat de bovenrand van het scherm op ooghoogte staat.
- Het gebruik van het touchpad kan problemen veroorzaken aan de polsen en de ellebogen. Idealiter gebruikt u een apart toetsenbord en een muis.
- Als u 2 schermen hebt, namelijk het kleine scherm van de laptop en een apart groter scherm, dan is het beter om het grotere scherm voor u te plaatsen en het kleinere scherm van de laptop aan de zijkant: het is dan redelijk eenvoudig om het scherm van de computer in uitgebreide modus te configureren en de meest gebruikte programma's naar het grote scherm te slepen.
- Het (de) scherm(en) moet(en) op een goede afstand van de ogen worden geplaatst: als u goed zit, strekt u de arm uit; als u het scherm raakt, dan heeft u de juiste afstand.
- Houd contact om sociaal isolement te voorkomen:
- Gebruik de juiste elektronische communicatiekanalen: e-mail, Skype, Teams, Zoom, sociale media...
- Skype, Teams of Zoom laten toe om te communiceren, maar vooral om te praten en elkaar te zien, wat belangrijk is om een sociale band te behouden.
- Aarzel niet om de uitwisseling van meerdere e-mails te vervangen door een telefoontje, met video indien technisch mogelijk.
- Met de collega's:
- Vergeet niet om, net als op kantoor de collega’s goedendag te zeggen, hen smakelijk eten te wensen of te informeren of zij een fijne dag hebben gehad.
- Bel met video naar een collega wanneer u zich geïsoleerd voelt.
- Aarzel niet om collega's hulp te vragen als u die nodig hebt.
- Organiseer online werkvergaderingen om in contact te blijven met het team.
- Creëer indien nodig een kleine Whatsapp- of Messengergroep met de naaste collega's.
- Met uw chef en uw organisatie:
- Lees het intranet van uw organisatie.
- Plan regelmatig vergaderingen met uw diensthoofd, indien nodig, om de doelstellingen en middelen duidelijk te definiëren. Aarzel niet om contact met hem of haar op te nemen om de zaken op te helderen als dat nodig is.
- Gebruik de juiste elektronische communicatiekanalen: e-mail, Skype, Teams, Zoom, sociale media...
Het is belangrijk eraan te herinneren dat uw werkgever verantwoordelijk blijft voor uw arbeidsvoorwaarden, ook tijdens het telewerk. Meer info daarover in de rubriek Thema’s > Telewerk > Aanbevelingen voor de werkgever.
Uw verantwoordelijke speelt ook een rol. Meer info daarover in de rubriek Thema’s > Telewerk > Management op afstand.
Meer gedetailleerd advies:
- in de rubriek Thema’s > Ergonomie > De ergonomie en werken met beeldschermen;
- op het YouTube kanaal van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid): Werk thuis als je kan;
- op de website van de FOD Werkgelegenheid:
- brochure: Preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) voor administratief personeel
- Overleggids Deparis: Telethuiswerk - Reeks SOBANE-Strategie
- De gids maakt het uw onderneming mogelijk participatieve vergaderingen te organiseren om oplossingen te vinden voor problemen die te maken hebben met kantoorwerk, rekening houdend met telewerk.
- Deze publicatie bevat een checklist (PDF, 290 KB) die de telewerker de mogelijkheid biedt na te denken over zijn arbeidsvoorwaarden, na te gaan wat er door hemzelf aangepast kan worden en de resterende problemen te identificeren. Voor deze problemen kan hij om overleg vragen binnen zijn onderneming (verantwoordelijke, preventieadviseur, …).