In principe moeten alle werkgevers de nodige maatregelen nemen om:

  • eerste hulp te bieden aan werknemers die een ongeluk hebben gehad of onwel zijn geworden en, indien nodig, een gespecialiseerde dienst waarschuwen;
  • slachtoffers, indien nodig, vervoeren naar het verzorgingslokaal, naar huis of naar een zorginstelling, als het slachtoffer vervoerd kan worden;
  • de nodige contacten leggen met de gespecialiseerde noodhulpdiensten en medische zorginstellingen om ervoor te zorgen dat slachtoffers zo snel mogelijk de juiste medische hulp krijgen.

Om extern transport te verzekeren (taxi, ambulance, enz.) en om gespecialiseerde diensten te kunnen waarschuwen, moeten de belangrijkste telefoonnummers en adressen van deze diensten onmiddellijk beschikbaar zijn.

Alle eerstehulpmaatregelen die door de werkgever moeten worden genomen, moeten ook worden toegepast op andere personen die aanwezig kunnen zijn op de werkplek, zoals aannemers, bezoekers, klanten, enz. Deze personen kunnen ook het slachtoffer zijn van een ongeval of ziekte, in welk geval de werkgever ervoor moet zorgen dat zij eerste hulp krijgen en indien nodig worden vervoerd.

De werkgever stelt de eerstehulpprocedures op die zijn opgenomen in het intern noodplan. De werkgever neemt ook maatregelen in geval van ernstig en onmiddellijk gevaar. De procedures moeten zodanig zijn opgesteld dat de slachtoffers van een ongeval of ziekte zo snel mogelijk passende hulp kunnen krijgen.