Als er zich een arbeidsongeval voordoet, moet de werkgever de nodige stappen ondernemen om het ongeval te beheersen, te onderzoeken en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. De werkgever moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de interne of externe preventiedienst alle ernstige arbeidsongevallen onderzoekt en er verslag over uitbrengt. Een aantal zeer ernstige ongevallen (ongevallen die de dood of blijvend letsel van de werknemer tot gevolg hebben) moeten onmiddellijk worden gemeld aan de inspectie Toezicht over het welzijn op het werk.
Daarnaast zijn werkgevers verplicht om een ongevallenverzekering af te sluiten voor hun werknemers, die hen vergoedt als ze tijdens hun werk een ongeluk krijgen.
Opgelet: elk ongeval dat een werknemer overkomt tijdens en ten gevolge van de uitvoering van zijn of haar arbeidsovereenkomst en dat leidt tot een verwonding, wordt beschouwd als een arbeidsongeval. Als een sekswerker een SOA-infectie oploopt en deze infectie kan worden toegeschreven aan een specifiek incident dat plaatsvond tijdens het werk (bijvoorbeeld het scheuren van een condoom), kan deze infectie worden beschouwd als een arbeidsongeval. Hetzelfde geldt wanneer een sekswerker het slachtoffer is van geweld op het werk. In dit geval verwijzen we naar Fedris.