Campagnewebsite “Ik voel me goed op het werk” (FOD Werkgelegenheid/FOD Sociale Zekerheid – België - 2021)
In november 2021 lanceerde De federale overheid een informatie- en sensibiliseringscampagne om het onderwerp van mentaal welzijn op het werk bespreekbaarder te maken. De campagne werd door de federale overheidsdiensten Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid opgezet en maakt deel uit van het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk, dat vice-eersteministers Frank Vandenbroucke, Pierre-Yves Dermagne, Petra De Sutter en minister David Clarinval in 2021 opstartten.
Als onderdeel van de campagne werd de campagnewebsite Ikvoelmegoedophetwerk.be gelanceerd. De website biedt allerlei informatie en advies voor zowel werkgevers als werknemers:
- Op afspraakmetjemedewerkers.be staan afspraken die werkgevers en managers met hun werknemers kunnen maken en tips om het mentaal welzijn op het werk te verbeteren, preventiemaatregelen in de onderneming op te zetten, …
- Op afspraakmetjezelf.be staan concrete afspraken die werknemers met zichzelf, hun collega's of hun leidinggevenden kunnen maken om het mentaal welzijn op het werk te verbeteren.
- Het pauzepraatje is een podcastreeks die samen met experts, bekende Belgen en werkgevers stilstaat bij het belang van mentaal welzijn op het werk. In enkele afleveringen wordt nagegaan hoe je je welzijn op het werk kan bewaken en verbeteren, en hoe bedrijven en organisaties dit kunnen aanpakken in het belang van hun medewerkers.
Meer informatie over de campagne in het thema Psychosociale risico’s (PSR), in de module “Campagnes”: Federale campagne over Mentaal welzijn op het werk (FOD Werkgelegenheid/FOD Sociale Zekerheid – België – 2021).
Campagnewebsite “Voel je goed op het werk” (FOD Werkgelegenheid – België - 2021)
Deze website biedt een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke kijk op alle tools van de FOD Werkgelegenheid die bestaan rond psychosociale risico’s. Deze tools zijn gemaakt om alle personen die betrokken zijn bij het welzijn in bedrijven en organisaties, vakbondsvertegenwoordigers en welzijnsspecialisten de mogelijkheid te geven om concrete actie te ondernemen om psychosociale risico’s te voorkomen en te beheersen. Dit kan door op te treden op zowel het niveau van de organisatie, de inhoud van het werk, de arbeidsomstandigheden en de relaties.
U kan navigeren door de tools op twee manieren, ofwel via het type risico zelf:
- Burn-out
- Pesten en ongewenst seksueel gedrag
- Stress
- Geweld en agressie
- Eenzaamheid en telewerken
- Alcohol en drugs
U kan alle tools ook overlopen op soort. De tools zijn onderverdeeld in 4 categorieën:
- Preventie
- Opleidingen en sensibilisering
- Rapporteringsmodellen
- Terug naar het werk
Hierin is elke tool voorzien van een bondige uitleg en deze bevat bovendien enkele kernwoorden, opdat u in één oogopslag te weten komt wie de tool kan gebruiken, waarvoor de tool dient, hoe de tool er praktisch uitziet, etc.
Raadpleeg de website Voel je goed op het werk: gidsen en tools.
Film over psychosociale risico’s op het werk (FOD Werkgelegenheid – België - 2018)
Elk bedrijf of elke organisatie moet voor zijn werknemers een preventiebeleid rond psychosociale risico’s ontwikkelen. Deze film toont op basis van interviews met experts wat psychosociale risico’s zijn en hoe men ze kan voorkomen.
Er wordt basisinformatie gegeven over:
- de wetgeving;
- de rollen van de werkgever, de preventieadviseur psychosociale aspecten en de vertrouwenspersoon;
- het realiseren van een preventiebeleid.
De film duurt ongeveer 19 minuten en bestaat uit volgende onderdelen:
Deze audiovisuele tool kan men als educatief instrument gebruiken voor sensibilisering over preventie van psychosociale risico’s in alle sectoren.
Doelgroep:
- werkgevers;
- leden van de hiërarchische lijn;
- werknemers;
- werknemersvertegenwoordigers;
- preventieadviseurs;
- …
Bekijk de volledige film op het YouTube kanaal van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid): Psychosociale risico’s op het werk.
Er is ook een korte teaser van de film beschikbaar.
Video “Welzijn of stress op het werk: aan u de keuze” (FOD Werkgelegenheid, met steun van ESF - België)
“Welzijn of stress op het werk: aan u de keuze” is een pedagogisch instrument voor preventieadviseurs.
De video zet acteurs in scène in een professionele stresssituatie waar verschillende stressfactoren worden geïllustreerd.
Drie belangrijke thema's in verband met stress worden aangekaart:
- de stressproblematiek en het begrip stress: beter definiëren en afbakenen;
- de kosten van stress voor de werknemer en voor de onderneming;
- enkele verkeerde ideeën die courant circuleren over stress ("stressbestendig zijn", stressmanagement, …).
De doelstelling van deze tool is de verschillende preventieactoren ervan bewust te maken dat stress tegelijk nefast is voor de werknemers en voor de onderneming en dat het essentieel is om preventieacties te ondernemen.
Deze video is beschikbaar op het YouTube kanaal van de FOD Werkgelegenheid: Stress of Welzijn op het werk: aan u de keuze!
Video’s "Relationele problemen op het werk" (FOD Werkgelegenheid, met steun van ESF - België)
Deze video’s bevatten telkens drie casussen van relationele problemen op het werk, in een Franstalige en een Nederlandstalige versie. Feitelijke en relationele elementen en getuigenissen komen aan bod.
De voorgestelde casussen worden geïnterpreteerd door acteurs op basis van anoniem gemaakte, reële situaties.
Elke casus is beschreven in 4 vignetten. Het belangrijkste vignet is het “klinisch vignet” met een algemene beschrijving van de situatie in de vorm van een getuigenis of een klacht die wordt voorgelegd aan een preventieadviseur, vertrouwenspersoon of HR verantwoordelijke:
- de meer specifieke aspecten van de situatie en de houding van de collega's;
- de houding van de hiërarchische lijn;
- de organisatorische context;
- de persoonlijke context.
Deze video’s zijn beschikbaar op het YouTube kanaal van de FOD Werkgelegenheid:
Folder over psychosociale risico’s op het werk (FOD Werkgelegenheid, met steun van ESF – België – 2014)
De folder is bestemd voor werknemers die psychosociale problemen ondervinden en voor alle personen die betrokken zijn bij de preventie en de sensibilisering rond psychosociale risico's.
Hij geeft beknopte antwoorden op de volgende vragen:
- Wat zijn psychosociale risico's?
- Wat kan ik doen?
- Bij wie kan ik terecht?
- Hoe hen contacteren?
Deze folder is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, in de module Publicaties > Psychosociale risico's op het werk (PSR).
Radiospot: psychosociale risico’s op het werk (FOD Werkgelegenheid – België - 2013)
In 2013 en 2014 heeft de FOD Werkgelegenheid een sensibiliseringscampagne gerealiseerd bij werkgevers, leidinggevenden, HR-medewerkers en werknemersvertegenwoordigers over psychosociale risico’s. In dit kader werd deze radiospot gemaakt over burn-out:
De campagnewebsite “Voel je goed op het werk” bestaat niet meer, maar de informatie en de tools zijn beschikbaar in de rubriek Thema's > Psychosociale risico’s (PSR).
TV-spots: psychosociale risico’s op het werk (FOD Werkgelegenheid – België - 2012)
In 2012 heeft de FOD Werkgelegenheid een sensibiliseringscampagne gerealiseerd bij het grote publiek over psychosociale risico’s. In dit kader werden twee TV-spots gemaakt over de impact van psychosociale risico’s op de thuissituatie: “Wat je voelt op het werk, blijft niet op het werk.”