Voor wie is het re-integratietraject bestemd?
Voor alle arbeidsongeschikte werknemers en ambtenaren, ongeacht de oorzaak ervan: ziekte, ongeval, beroepsziekte en arbeidsongeval.
Een re-integratietraject kan worden opgestart door de arbeidsarts:
- op vraag van de werknemer; op gelijk welk moment van zijn volledige arbeidsongeschiktheid
- op verzoek van de werkgever:
- ten vroegste na een ononderbroken periode van 3 maanden volledige arbeidsongeschiktheid (een effectieve werkhervatting onderbreekt deze termijn behalve als een nieuwe arbeidsongeschiktheid voorkomt binnen een termijn van 14 dagen na de hervatting).
OF
- vanaf het ogenblik waarop de werknemer hem een medisch getuigschrift bezorgt van de behandelende geneesheer waarin een definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk vermeld staat.
- ten vroegste na een ononderbroken periode van 3 maanden volledige arbeidsongeschiktheid (een effectieve werkhervatting onderbreekt deze termijn behalve als een nieuwe arbeidsongeschiktheid voorkomt binnen een termijn van 14 dagen na de hervatting).
De arbeidsarts nodigt de werknemer uit voor een evaluatieonderzoek met het oog op de re-integratie. Als de werknemer niet reageert of driemaal de uitnodiging van de arbeidsgeneesheer weigert, wordt het re-integratietraject stopgezet. In het kader van de evaluatie van de re-integratie kan de arbeidsgeneesheer:
- met het akkoord van de werknemer, overleggen met andere betrokkenen:
- behandelende geneesheer,
- adviserend geneesheer van de mutualiteit,
- Het “Terug-naar-werktraject” met de steun van een coördinator
- andere preventieadviseurs: psychosociale aspecten, ergonoom,
- disability case manager,
- arbeidsexpert van de Gemeenschappen en Gewesten: Forem, Actiris, VDAB of één van hun partners zoals AVIQ of PHARE;
- de werkpost onderzoeken.
Op basis van het evaluatieonderzoek met het oog op de re-integratie en van de werkpost, neemt hij één van de 3 volgende beslissingen:
- Beslissing A: de werknemer kan, op termijn, het overeengekomen werk hervatten en hij mag ondertussen aangepast werk of ander werk uitvoeren;
- Beslissing B: de werknemer is definitief ongeschikt voor het overeengekomen werk maar hij kan aangepast werk of ander werk uitvoeren;
- Beslissing C: het is (op dit ogenblik) niet mogelijk om de re-integratie te evalueren om medische redenen. In dit geval loopt het re-integratietraject ten einde.
De arbeidsgeneesheer stuurt de beslissing door naar de werkgever of naar de werknemer.
In geval van beslissing A of B komt het aan de werkgever toe om:
- op basis van de aanbevelingen van de arbeidsgeneesheer en van het collectief kader over de re-integratie, de concrete mogelijkheden voor aangepast werk of ander werk ernstig te onderzoeken en een re-integratieplan op te stellen (Termijnen = beslissing A: max 63 kalenderdagen, beslissing B: max 6 maanden). Het re-integratieplan moet gedetailleerde en concrete maatregelen omvatten.
Bij gebreke daarvan:
- in een rapport de redenen te motiveren waarom een re-integratieplan niet mogelijk is (termijnen = beslissing A: max 63 kalenderdagen, beslissing B: max 6 maanden). In dit geval loopt het re-integratietraject ten einde.
De werknemer beschikt dan over een termijn van 14 kalenderdagen om het voorgestelde re-integratieplan te aanvaarden of te weigeren. Als de werknemer het plan aanvaardt wordt het uitgevoerd.
Het aanvaarde of geweigerde plan moet door de werkgever aan de arbeidsgeneesheer worden voorgelegd en dit betekent het einde van het re-integratietraject.
Zodra het re-integratietraject beëindigd is moet de arbeidsgeneesheer deze informatie ook nog doorgeven aan de adviserend geneesheer.
Gedetailleerde informatie over het re-integratietraject is beschikbaar op de site van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid), in de rubriek Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers.
Een schematisch overzicht van het re-integratietraject is beschikbaar in dezelfde rubriek: Schema Schema Rit 2.0 (PDF, 101.16 KB).