Welke medische onderzoeken voert de arbeidsarts uit?

De arbeidsarts kan verschillende soorten medische onderzoeken en beoordelingen uitvoeren.

Gezondheidsbeoordeling

Doel

Voorafgaande gezondheidsbeoordeling

Evaluatie van de geschiktheid van de kandidaat-werknemer voor de openstaande betrekking. Let wel, arbeidsartsen doen niet aan selectie. De voorafgaande gezondheidsbeoordeling is een laatste stap in de aanwervingsprocedure.

Periodieke gezondheidsbeoordeling

Evalueren van de gezondheidstoestand in functie van de risico’s.
De werknemer informeren over zijn gezondheidstoestand, de risico’s van zijn werkpost en te nemen preventiemaatregelen.
Opsporen van beroepsziekten of arbeidsgebonden aandoeningen.

In functie van het risico waaraan de werknemer wordt blootgesteld, wordt deze periodieke gezondheidsbeoordeling aangevuld met aanvullende medische handelingen, die in voorkomend geval gerichte onderzoeken en tests omvatten.

Onderzoek bij werkhervatting

Nagaan of de werknemer nog steeds geschikt is voor de werkpost die deze voordien uitoefende. Dit kan vanaf 4 weken arbeidsongeschiktheid of vroeger (bijvoorbeeld wanneer de behandelend arts een advies geeft over aangepast werk). Onderzoek bij werkhervatting kan ten vroegste de dag van de werkhervatting en ten laatste 10 werkdagen na de werkhervatting.

Bezoek voorafgaand aan de werkhervatting

Aan de werkgever kenbaar maken welke aanpassingen hij aan de werkpost kan uitvoeren, zodat de werknemer vlot het werk kan hernemen in de aangepaste omstandigheden. Het voordeel is dat aangepast werk en organisatorische wijzigingen op voorhand met de werkgever kunnen worden besproken. Bezoek voorafgaand aan de werkhervatting kan enkel zolang de werknemer in dienst is én op vraag van de werknemer. De behandelend arts en de adviserend arts kunnen een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting aanvragen mits toestemming van de werknemer.

Voortgezet gezondheidstoezicht

Opvolgen van risico’s en zijn effecten na stopzetting van de blootstelling. Bijvoorbeeld na jarenlange blootstelling aan houtstof bij houtbewerkers of een gedocumenteerde asbestblootstelling in het verleden.

Spontane raadpleging

 

Klachten waarvan de werknemer of de behandelend arts meent dat deze arbeidsgerelateerd zijn, onderzoeken en eventueel de werkpost onderzoeken.
Indien gewenst kan de preventieadviseur-arbeidsarts de nodige voorstellen formuleren om de arbeidsomstandigheden te verbeteren of een beslissing noteren op het formulier voor gezondheidsbeoordeling.

De re-integratiebeoordeling van een werknemer die tijdelijk of definitief het overeengekomen werk niet meer kan uitoefen, met het oog op zijn tewerkstelling in aangepast of ander werk

De preventieadviseur-arbeidsarts start een re-integratietraject op verzoek van:

  • de werknemer die arbeidsongeschikt is (of op verzoek van zijn behandelend arts);
  • of van de werkgever.

Op basis van de beoordeling van de arbeidsdarts en de aanbevelingen voor aangepast of ander werk, zal de werkgever zo mogelijk een re-integratieplan opstellen in overleg met de arbeidsarts, de werknemer en eventueel andere betrokken partijen. Uiteindelijk dient de werknemer akkoord te gaan met het re-integratieplan.

Zowel het moment waarop de verschillende partijen het initiatief kunnen nemen voor het opstarten van een re-integratietraject, als de verschillende stappen in het re-integratietraject zijn gebonden aan strikte termijnen (zie Codex over het welzijn op het werk, artikels I.4-72 tot I.4-81).

Medisch onderzoek op vraag van de werkgever
Medisch onderzoek op vraag van de arbeidsarts

Een werkgever kan de arbeidsarts verwittigen in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij twijfel over de medische geschiktheid), maar de arbeidsarts is wel vrij om in dat geval al dan niet een gezondheidsbeoordeling uit te voeren (zie Codex over het welzijn op het werk, artikel I.4-4, §2).

 

Meer informatie

  • Meer informatie op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Gezondheidstoezicht