Werknemers zijn doorgaans erg gevoelig voor problemen in verband met blootstelling aan geluid, trillingen, warmte of koude. Bij de inrichting van een werkpost houdt men echter minder rekening met verlichtingsproblemen. Slechte verlichting kan nochtans niet enkel tot visuele vermoeidheid leiden, maar brengt ook moeilijkheden met zich mee bij het correct uitvoeren van het werk.
Verlichting is dus een zeer belangrijk element voor de veiligheid van werknemers, meer bepaald bij:
- voldoende zichtbaarheid van gevaarlijke zones of machines;
- correct lezen van kleurcodes voor veiligheid;
- evacuatie van personen in geval van panne van de kunstmatige verlichting en/of bij brand;
- verlichting van de minder vaak of zelden bezochte ruimtes (parking, kelder, …);
- …
Slechte verlichting die niet aan de werksituatie is aangepast, kan ook risico’s inhouden, bijvoorbeeld verblinding, vermoeidheid van de ogen, …
Het is spijtig dat men minder rekening houdt met verlichtingsproblemen, want er zijn veelal gemakkelijke oplossingen daarvoor. Alles is immers zichtbaar: te veel of onvoldoende verlichting, knipperende lampen, schaduwzones, …
Vooraleer men eventueel een beroep doet op een verlichtingsdeskundige, kan men al heel wat preventiemaatregelen zelf bedenken en onderzoeken. Bovendien bieden nieuwe types aan lampen en verlichtingstoestellen tal van mogelijkheden en intelligente systemen voor aansturing en afregeling kunnen de totale verlichting aan de noden aanpassen.