Er zijn verschillende manieren waarop biologische agentia het lichaam kunnen binnendringen of van een reservoir of besmettingsbron overgedragen kunnen worden naar een gastheer. Het inademen van lucht die biologische agentia bevat is op de meeste arbeidsplaatsen de voornaamste route om aan (respiratoire) pathogenen te worden blootgesteld. Pathogenen kunnen ook via direct of indirect contact (via de huid) het lichaam binnendringen. Dit kan via scherpe medische instrumenten, of via de handen die de ziekteverwekkers naar de slijmvliezen (bijvoorbeeld ogen, neus of mond) brengen, of via seksueel contact. Daarnaast kunnen ziekteverwekkers het menselijk lichaam binnendringen via (onopzettelijk) inslikken van deze organismen. Ten slotte zijn er verschillende dieren die bepaalde pathogenen met zich meedragen en kunnen overbrengen naar de mens, ook wel vectoren genoemd.

Er zijn verschillende manieren waarop biologische agentia het lichaam kunnen binnendringen of van een reservoir of besmettingsbron overgedragen kunnen worden naar een gastheer.

Er zijn verschillende manieren waarop biologische agentia het lichaam kunnen binnendringen of van een reservoir of besmettingsbron overgedragen kunnen worden naar een gastheer. De meest voorkomende manieren van overdracht zijn: via de lucht, via contact met de huid of slijmvliezen, Via indirect contact met fomieten (voorwerpen), via inslikken en via vectoren. Kennis van deze overdrachtmechanismen zijn relevant bij het uitvoeren van de risicoanalyse en de daaropvolgende keuzes voor gepaste preventiemaatregelen.

Kennis van de verschillende mechanismes van transmissie of overdracht van ziekteverwekkers en hoe ze het lichaam binnendringen is zeer belangrijk, aangezien inzichten in deze mechanismen opportuniteiten geven om de blootstelling van werknemers aan biologische agentia te verminderen en de gezondheid te beschermen. Hierbij is het belangrijk dat de welzijnsactoren zich bewust zijn van de verschillende mechanismen in het blootstellingsproces. Kennis van met name de overdracht van een of meerdere pathogenen vanuit een bepaalde bron (reservoir), die via een bepaald overdrachtsmechanisme een werknemer kan besmetten, is nodig. Op die manier kunnen zij hier zo gericht mogelijk op ingrijpen om de blootstelling te elimineren of tot een minimum te beperken. Bovendien moet er steeds rekening gehouden worden met de specifieke eigenschappen van het biologisch agens die een bepaald mechanisme meer of minder waarschijnlijk maken.

Meer informatie inzake de karakteristieken van specifieke (groepen van) biologische agentia is beschikbaar in het deel Groepen van biologische agentia.

Daarnaast moet men er zich van vergewissen dat een dergelijke analyse dient te worden uitgevoerd op het niveau van de organisatie in haar geheel, op het niveau van elke groep van werkposten of functies en op het niveau van het individu. Per overdrachtsmechanisme wordt er een overzicht gegeven van de relevante elementen van het mechanisme met betrekking tot biologische agentia, mogelijke relevante preventiemaatregelen en concrete voorbeelden.

  • Parlementaire vragen

  • 872 Kamer - Kwaliteit van de werkomgeving in het politiekantoor te Montigny-sur-Sambre

  • Kamer – Actualiteitsdebat op 8 mei 2020 over de coronaviruscrisis - Het toezicht op de naleving van de maatregelen door de bedrijven

  • Kamer – Actualiteitsdebat op 8 mei 2020 over de coronaviruscrisis - Parlementaire vragen over de generieke gids tegen de verspreiding van COVID-19 op het werk

  • Kamer – Actualiteitsdebat op 8 mei 2020 over de coronaviruscrisis - De categorisering van COVID-19 in de lijst van biologische agentia

  • Kamer – actualiteitsdebat op 8 april 2020 over de coronaviruscrisis en de impact op de werkgelegenheid

  • 22885, 22905, 23792 Kamer - Longziekten bij schoonmaakpersoneel

  • 20579 en 20580 Kamer - Het abnormaal hoge aantal zieken bij Clarebout Potatoes