Het fysische agens “trillingen” is al deels aan bod gekomen: lawaai is ten slotte ook een trilling. Daarom hebben lawaai en trillingen bepaalde beschermingsmaatregelen gemeen: trillingsarm materiaal gebruiken, ervoor zorgen dat werknemers niet de hele tijd aan trillingen worden blootgesteld, andere werkmethodes zoeken en de werkplaats verstandig inrichten.
In België is de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico’s van mechanische trillingen op het werk gereglementeerd in titel 3 van boek V van de codex over het welzijn op het werk. De toelichting over die regelgeving is beschikbaar in de rubriek Thema's > Fysische agentia > Trillingen.
Er zijn twee soorten trillingen:
- Hand-armtrillingen: deze trillingen worden overgezet op de pols-, elleboog- en schoudergewrichten. Ze worden o.a. veroorzaakt door handwerktuigen.
- Lichaamstrillingen worden overgezet op het hele lichaam (via de voeten en het zitvlak). Ze worden veroorzaakt door o.a. machines en voertuigen.
Blootstelling aan trillingen op het werk kan leiden tot vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid, spier-, pees- en botletsels, ...
Vanaf een blootstelling van 2,5 m/s2 voor hand-armtrillingen en 0,5 m/s2 voor lichaamstrillingen, moet er preventieve actie worden ondernomen. De grenswaarden (dus de maximaal toegestane dagelijkse blootstelling aan trillingen) mag voor hand-armtrillingen niet boven de 5 m/s2 gaan en voor lichaamstrillingen niet boven de 1,15 m/s2.
Mogelijke collectieve beschermingsmiddelen (CBM) tegen trillingen zijn:
- het ingraven van machines die veel trillingen opwekken (dit is eerder een maatregel dan een middel);
- absorberende vloermatten die op het trillende werkplatform worden gelegd;
- toestellen aankopen die voorzien zijn van schokdempers, vering, demping en antitrillingshandvatten. Voorbeelden van verende materialen zijn springveren en luchtkussens. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld trillingsdempende zetels op de markt;
- isolatie: vermijdt dat trillingen zich verder voortplanten.
Meer informatie is beschikbaar in de rubriek Thema's > Fysische agentia > Trillingen.