Onderzoeksverslag van een arbeidsongeval
Na elk arbeidsongeval zorgt de werkgever ervoor dat zijn preventiedienst een onderzoek uitvoert naar de oorzaken ervan, met de bedoeling de nodige preventiemaatregelen voor te stellen om een herhaling van een dergelijk ongeval te voorkomen. De werkgever zal dan aanduiden welke preventiemaatregelen hij effectief gaat treffen ter voorkoming van een gelijkaardig ongeval.
Voor een arbeidsongeval met ten minste 4 dagen arbeidsongeschiktheid stelt de preventieadviseur een ongevallensteekkaart op. Voor bedrijven van groep C met een interne dienst zonder preventieadviseur met opleiding niveau I of II en bedrijven van groep D, wordt het onderzoek van deze ongevallen uitgevoerd door de externe dienst voor preventie en bescherming.
Wanneer het een ernstig arbeidsongeval (EAO) betreft, zoals bepaald in art. 94 bis van de welzijnswet en art. I.6-2 van de codex over het welzijn op het werk, wordt een bijkomend onderzoek uitgevoerd door de interne preventieadviseur indien hij een opleiding van niveau I of II heeft gevolgd, in de andere gevallen door de externe dienst voor preventie en bescherming en wordt een zogenaamd omstandig verslag opgesteld. Dit omstandig verslag omvat enerzijds het onderzoeksverslag van de preventieadviseur, anderzijds de beslissingen over de te nemen maatregelen van de werkgever, samen met een actieplan en het advies van het comité voor preventie en bescherming op het werk.
Inspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk
Bij een niet ernstig arbeidsongeval moet de werkgever in principe niets overmaken aan de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (AD TWW), hierna "de inspectie" genoemd.
Bij een EAO moet de werkgever het hierboven vermelde omstandig verslag ten laatste tien (kalender)dagen na het ongeval bezorgen aan de bevoegde regionale directie of de Directie van het toezicht op de preventie van de zware ongevallen. Op basis van het omstandig verslag volgt de inspectie in eerste instantie het onderzoek van het EAO op en voert zo nodig bijkomend onderzoek en inspectiebezoeken uit.
Elk dodelijk arbeidsongeval of EAO met (vermoedelijke) blijvende arbeidsongeschiktheid moet onmiddellijk door de werkgever aan de inspectie gemeld worden.