De ladder werd lange tijd enkel als een toegangsmiddel beschouwd. Volgens titel 5 betreffende de arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte van boek IV van de codex over het welzijn op het werk, kan een ladder als een werkpost worden gebruikt. Deze mogelijkheid wordt slechts aanvaard als de werkzaamheden van korte duur zijn en enkel de hantering van lichte lasten impliceren. Bovendien moet de werknemer die een werk uitvoert vanop een ladder op ieder ogenblik beschikken over een veilige houvast en steun. In de praktijk worden deze eisen meestal als vervuld beschouwd wanneer de twee voeten van de werknemer steunen op een trede en wanneer de werknemer zich met een hand kan vasthouden aan een trede.
Werken op hoogte - Publicaties
Niet-bindende praktijkgids voor de tenuitvoerlegging van Richtlijn 2001/45/EG (Werkzaamheden op hoogte) (EU - Europese Commissie - 2008)
Deze gids helpt de KMO's in het bijzonder om het best aangepaste arbeidsmiddel te kiezen voor de uitvoering van tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Op die manier kunnen de ondernemingen de veiligheid van hun personeel verbeteren en hun productiekosten beperken. De gids biedt ook aan de verschillende personen die betrokken zijn bij de preventie van ongevallen de middelen om de richtlijn efficiënt toe te passen, daar hierin immers de "beste praktijken" zijn bijeengebracht die als dusdanig worden gedefinieerd door talloze Europese experten.
Doelgroep: werkgevers, in het bijzonder de KMO's
De gids is beschikbaar in alle officiële talen van de Europese Unie op de website van het Bureau voor publicaties van de Europese Unie: Niet-bindende praktijkgids voor de tenuitvoerlegging van Richtlijn 2001/45/EG (Werkzaamheden op hoogte)
Studieavond: Verantwoord, duurzaam en veilig laten plaatsen van zonnepanelen (2024)
Het Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen voor de Bevordering van de Arbeid en Prebes Oost-Vlaanderen organiseerden op 10 oktober 2024 een studieavond met als thema ‘Verantwoord, duurzaam en veilig (laten) plaatsen van zonnepanelen’.
In een tijd waarin duurzame energie steeds belangrijker wordt, is het cruciaal dat we goed geïnformeerd zijn over de beste praktijken en mogelijke valkuilen bij het installeren van zonnepanelen.
Tom Vermeersch, sociaal inspecteur bij de Algemene Directie Toezicht op het welzijn op het werk van de FOD Werkgelegenheid, kwam de huidige wet- en regelgeving toelichten en de lopende campagne schetsen omtrent de plaatsing van zonnepanelen.
Danny Van Overmere, adviseur welzijn bij Constructiv, voorzag besprak de veiligheidsmaatregelen en juiste arbeidsmiddelen die essentieel zijn bij het werken op hoogte.
Tenslotte volgde een toelichting van Tim Van Laeken, installateur en zaakvoerder van Rising Sun, die de elektrische risico’s en de nodige keuringen vanuit de praktijk kwam toelichten.
Een opname van de studieavond is beschikbaar op het YouTube-kanaal van de FOD Werkgelegenheid: