De regelgeving geeft geen enkele definitie van de “arbeidsmiddelen die dienen voor het heffen van lasten”. Dit betekent eigenlijk dat dit begrip zeer ruim moet worden bekeken. Buiten de evidente hefwerktuigen (zoals kranen, torenkranen, takels, enz.), worden alle arbeidsmiddelen die dienen om lasten te hijsen en te heffen, zelfs voor kleine hoogtes, beoogd.

 • Heffen van lasten - Publicaties

  Conduite en sécurité des équipements de travail mobiles automoteurs et des équipements de levage (CNAMTS - Frankrijk - 2002)

  Deze praktische gids is bestemd voor de bedrijfsleiders en omvat alle aanbevelingen van de “Caisse nationale d’assurance maladie des travailleurs salariés” (CNAMTS) betreffende het besturen en het gebruik van mobiele machines met eigen aandrijving en van hefmiddelen.

  De gids is beschikbaar in het Frans op de website van de "Caisse Régionale d'Assurance Maladie d'Ile-de-France" (CRAMIF): Conduite en sécurité des équipements de travail mobiles automoteurs et des équipements de levage (PDF, 249 KB).

  Publicaties van het ‘Institut national de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et de maladies professionnelles’ (INRS – Frankrijk - 2019/2020)

  Vérifications réglementaires des machines, appareils et accessoires de levage

  Deze publicatie geeft een antwoord op de meest gestelde vragen over de verificaties van machines, werktuigen en hefgereedschap in de ondernemingen.
  De publicatie is beschikbaar in het Frans op de website van het INRS: Vérifications réglementaires des machines, appareils et accessoires de levage.

  Accessoires de levage - Mémento de l'élingueur

  Deze publicatie vat de essentie samen over het hefgereedschap.

  Deze publicatie is beschikbaar in het Frans op de website van het INRS: Accesssoires de levage.

  Gréage et appareil de levage (ASPME – Canada - 1998)

  Deze preventiegids voor het gebruik van hefwerktuigen (portaalkranen en takels) is beschikbaar in het Frans op de website "Multi Prévention ASP" van de "Association paritaire pour la santé et la sécurité au travail des secteurs métal, électrique, habillement et imprimerie": Gréage et appareil de levage (PDF, 4,62 MB).

 • Parlementaire vragen

 • 6-1563 Senaat - Heftrucks - Arbeidsongevallen - Cijfers - Veiligheid - Controles - Maatregelen