Woodwize, het opleidingscentrum van de hout- en meubelsector, heeft 4 nieuwe affiches en toolboxen rond veiligheid en gezondheid uitgebracht. Begin 2019 waren de eerste 4 affiches gelanceerd. Deze kunnen via hun website worden aangevraagd en gedownload.

4 nieuwe affiches

De eerste 4 affiches gingen over machineveiligheid, bescherming van handen en gehoor en de risico’s van houtstof.

Ondertussen zijn er 4 nieuwe affiches ontwikkeld met volgende thema’s:

Deze affiches en toolboxen zijn beschikbaar op de website van Woodwize: Preventiecampagne.

Er is aan deze affiches ook aandacht besteed in het artikel “Veiligheidsopleiding in de kijker - Werken op hoogte in de houtsector” op pagina 6 en 7 van Woodwize informail nr. 1 van 2020 (PDF, 3,33 MB).

Campagnes in de sector

In 2010 was er een inspectiecampagne in de houtsector door de arbeidsinspectie Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (AD TWW). Meer info daarover in de module Campagnes: Inspectiecampagne in de sector van de houtbewerking (FOD Werkgelegenheid - België - 2010).

OiRA

In 2014 werd de OiRA tool ontwikkeld voor de identificatie en beoordeling van risico's voor kleine bedrijven in de houtindustrie. De tool werd gemaakt op basis van de webapplicatie voor de sociale partners en de leden van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA). Meer info daarover in dit bericht in de rubriek ‘In de praktijk’: Tool ‘OiRA Hout’ voor identificatie en beoordeling van risico's.

Regelmatig wordt dit instrument gepromoot op studiedagen. Consulteer de opleidingskalender of de infosessies en workshops van Woodwize.