Dit bericht bevat meer concrete cijfergegevens en verwijzingen naar andere studies rond de gezondheid van de werkende populatie.
Detail conclusies
Wanneer we de resultaten in detail bekijken, komen volgende cijfers naar voor:
- Negen op de tien (91%) medewerkers van Belgische ondernemingen beschouwen zichzelf als gezond. Nochtans kampt een ruime meerderheid van hen met overgewicht (63%) en/of een te hoge bloeddruk (67%). Bijna de helft (45%) ervaart stress.
- Drie op de tien (29%) medewerkers roken; er zijn iets meer mannen die roken dan vrouwen en jongere medewerkers roken vaker dan hun oudere collega’s. Meer dan de helft (55%) van de onderzochte medewerkers geeft aan dat ze één tot tien eenheden alcohol per week drinken. Er zijn meer mannen die geregeld alcohol drinken en hoe ouder men wordt, hoe meer men drinkt.
- Vier op de tien (41%) oefent nooit of minder dan een half uur een fysieke activiteit uit buiten het werk. Mannen zijn wel actiever dan vrouwen. Onder de jongste generatie werknemers (15 – 24 jaar) bevinden zich zowel de meest actieve sporters als de minst actieve sporters.
Meer informatie is beschikbaar op de website van Attentia: Belgische werknemers vinden zichzelf gezond, maar zijn het niet.
Het bericht van Attentia werd overgenomen door:
- Het Laatste Nieuws: We zijn lang niet zo gezond als we zelf denken: 167.500 medische onderzoeken van bedrijfsarts geanalyseerd;
- Wolters Kluwer: Belgische werknemers onderschatten hun gezondheidsrisico's.
Ook andere EDPBW maken analyses en komen naar buiten met gelijkaardige conclusies. Zo blijkt uit studies van Idewe dat ondertussen 60% van de werknemers kampt met overgewicht. In een eerdere studie was er nog sprake het 55%. Meer info over de studies uit 2018 en 2023 op de website van Idewe:
- studie 2018: Meer dan de helft van de Belgische werknemers te dik;
- studie 2023: Nieuw gezondheidsrapport IDEWE.
Ook de website Gezondbelgie.be verdient een vermelding. Deze website definieert 7 determinanten van gezondheid: tabaksgebruik, alcoholgebruik, gewichtstoestand, lichaamsbeweging, voedingsgewoonte, gezondheidsvaardigheden en luchtkwaliteit.
Daarnaast verwijst de website naar een reeks “Blikvangers gezondheidszorg” van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Op deze BeSWIC-website verschenen volgende artikels over specifieke Blikvangers:
- Dringende, medische en psychosociale hulpverlening in cijfers
- FOD Volksgezondheid publiceert nieuwe Blikvanger Gezondheidszorg COVID-19
De regio’s (en niet de federale overheid) zijn bevoegd voor het preventieve gezondheidsbeleid. Hieronder twee voorbeelden van organisaties die gezond leven promoten:
- Vlaanderen: Vlaams Instituut Gezond Leven;
- Wallonië (in het Frans): Fédération Wallonne de Promotion de la Santé.