Naar aanleiding van de Werelddag voor de geestelijke gezondheid publiceert het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) een verslag en een beleidsnota over de gevolgen van digitalisering voor de geestelijke gezondheid van werknemers.

Het gebruik van digitale technologieën op het werk wordt in verband gebracht met psychosociale risico’s zoals cognitieve overbelasting, baanonzekerheid, gebrek aan vertrouwen en isolatie. Deze risico’s kunnen op werkplekniveau worden voorkomen door een aantal initiatieven, waaronder de handhaving van bestaande wetgeving, het uitvoeren van risicobeoordelingen met betrekking tot digitale technologieën en aandacht voor de gevolgen ervan voor werknemers. Ook het bevorderen van transparantie over de manier waarop de technologieën werken en het betrekken van werknemers bij de beslissingen over de invoering van de technologie zijn van cruciaal belang.

Meer info in het Engels op de website van EU-OSHA:

Meer informatie over de Werelddag van de geestelijke gezondheid is beschikbaar in het Engels op volgende website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): World Mental Health Day 2024.

(Bron: EU-OSHA Highlights – oktober 2024: Digitalisering, psychosociale risico’s en welzijn op de werkplek: inzichten voor de Werelddag van de geestelijke gezondheid)

campagne “Veilig en gezond werk in het digitale tijdperk” 2023-2025

Digitalisering vormt de focus van de campagne “Veilig en gezond werk in het digitale tijdperk” van EU-OSHA voor de periode 2023-2025.

De campagne gaat na wat de gevolgen van de digitalisering voor werk en werkplekken zijn, en de daarmee samenhangende uitdagingen en kansen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). De campagne fungeert daarnaast als een platform voor de uitwisseling van goede praktijken.

De campagne wordt in de periode 2023-2025 opgezet rond vijf prioritaire gebieden:

  • digitaal platformwerk;
  • geavanceerde robotica en artificiële intelligentie;
  • werken op afstand;
  • slimme digitale systemen;
  • werknemersbeheer via artificiële intelligentie.

Op BeSWIC

Meer informatie over het onderwerp is beschikbaar in het thema Psychosociale risico's (PSR). Op die pagina vindt u allerlei informatie en praktische tools voor de aanpak van psychosociale risico’s op het werk.