Met de opmars van virussen op de werkvloer, vraag je je als werkgever waarschijnlijk af hoe je je team het beste kunt beschermen tegen ziektes. Ons thema over biologische agentia biedt praktische tools die je helpen je werknemers te beschermen en tegelijkertijd ziekteverzuim te minimaliseren tijdens deze periode van verhoogde viruscirculatie.

Ontdek het thema Biologische agentia.

“De figuur toont de structuur van een virus: envelopeiwit, envelop, eiwitmantel of capside, en het erfelijk materiaal (DNA of RNA).”

De rubriek over Virussen biedt inzichten over virussen, wat je in staat stelt om efficiënte en correcte acties te ondernemen om de verspreiding in de werkomgeving te beperken. De rubriek gaat concreet in op de kenmerken van virussen en hoe deze de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden.

Daarnaast worden er verschillende virussen besproken zoals SARS-CoV-2, verkoudheidsvirussen en vogelgriepvirussen. Bovendien gaat de rubriek dieper in op hoe we deze virussen kunnen identificeren en de viruscirculatie kunnen opvolgen.

“De figuur toont de manieren waarop biologische agentia het lichaam kunnen binnendringen of van een reservoir of besmettingsbron overgedragen kunnen worden naar een gastheer. Via contact met de huid of slijmvliezen kunnen pathogenen het lichaam binnendringen. Dit soort van blootstelling kan direct zijn door bijvoorbeeld een hand te schudden of een kus, maar kan ook indirect via objecten (fomieten) gebeuren. Kennis van deze overdrachtmechanismen zijn relevant bij het uitvoeren van de risicoanalyse en de daaropvolgende keuzes voor gepaste preventiemaatregelen.”

Deze kennis laat je toe om verschillende acties te ondernemen, zoals de mate van ventilatie en bezettingsgraad van werklokalen, om schadelijke blootstelling van werknemers aan virussen te beperken.

De mogelijke acties met betrekking tot de verschillende mechanismen van blootstelling worden besproken in de rubriek blootstelling van werknemers aan biologische agentia.

Tenslotte structureren en belichten we de belangrijkste elementen van de bepalingen van de codex over het welzijn op het werk over biologische agentia en hoe deze kunnen bijdragen tot een betere bescherming van werknemers.

Heef u nog vragen of opmerkingen over het thema? Contacteer ons via BESWIC.Content@werk.belgie.be.