Dit bericht gaat dieper in op de campagne en verwijst naar enkele andere berichten over vermoeidheid en relevante BeSWIC-berichten over de transportsector.
Over de sensibiliseringscampagne
Gelet op het aanhoudende tekort aan beroepschauffeurs in Europa, wordt het probleem van vermoeidheid bij chauffeurs steeds urgenter.
Een ETF-studie uit 2021 geeft aan dat chronische vermoeidheid de norm is bij beroepschauffeurs in heel Europa. 60% van de vrachtwagenchauffeurs en 66% van de buschauffeurs geeft aan regelmatig vermoeid te moeten rijden. Volgens hetzelfde onderzoek zijn slechte werkomstandigheden, zoals lange werktijden, onregelmatige en lange roosters en onvoldoende rusttijden en pauzes de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij chauffeurs.
Met de komende acties in het wegvervoer wil de ETF de duidelijke boodschap geven dat het enige antwoord op het aanpakken van vermoeidheid bij chauffeurs is om ervoor te zorgen dat chauffeurs onder goede arbeidsomstandigheden werken, eerlijk betaald worden en beschermd worden door eerlijke regels. Bovendien is het verbeteren van de werkomstandigheden van chauffeurs essentieel voor het behouden van bestaande chauffeurs en het aantrekken van nieuwe chauffeurs voor het beroep.
Meer informatie over de actie is beschikbaar op de website van de ETF: 21 June, ETF Awareness Day on Driver Fatigue.
De studie van 2021 en de campagnetoolkit zijn beschikbaar in 10 talen op de website van de ETF:
Lees ook volgende nieuwsberichten over de internationale dag:
- Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België (ACLVB): Transport en logistiek | 21 JUNI 2023 = Langste dag van het jaar = Dag tegen vermoeidheid van bestuurders
- Visie: ‘voor beroepschauffeurs is elke dag de langste dag’
- RTC (in het Frans): Journée contre la fatigue des chauffeurs routiers
- Focus WTV: ACV voert actie aan LAR: 'veel chauffeurs rijden vermoeid rond'
- Transportmedia: Vakbonden in actie voor ‘Dag tegen Vermoeidheid’
In 2021 berichtte het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV – BTB) al over de studie: Nieuw onderzoek is duidelijk: Europese chauffeurs zitten vermoeid achter het stuur.
Andere pagina’s en studies rond vermoeidheid
Ook andere organisaties, zoals de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (VIAS), de ‘European Transport Safety Council’ (ETSC) en het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) (om enkele organisaties te vermelden), hebben artikels of themapagina’s over vermoeidheid:
- VIAS: het thema vermoeidheid en slaperigheid;
- Veilig verkeer: thema Slaperigheid;
- VSV:
- 1 op de 3 bestuurders loopt risico bij late ritten - VSV lanceert preventiecampagne tegen slaperig rijden,
- Experiment toont aan: automobilisten schatten slaperigheid totaal verkeerd in,
- presentie op de federale commissie voor verkeersveiligheid van 3 maart 2020 (via de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer): Onderzoek en campagne slaperigheid door VSV;
- Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL): Milestone-project: Mobiele en technologische oplossingen voor beroepschauffeurs
- SWOV: vermoeidheid;
- ETSC (in het Engels): fatigue;
- Rospa (in het Engels): Driver Fatigue and Road Accidents Factsheet;
- ‘Transport Safety Research Group’ (in het Engels): Bus driver fatigue;
- ‘BG Verkehr’ (in het Duits): Müdigkeit;
- ‘Arbeit & Gesundheit’ (in het Duits): Was gegen Müdigkeit am Steuer hilft.
Vermoeidheid is ook een aspect dat aan bod komt in volgende documenten:
- op de website van het ABVV-BTB: het kan altijd goedkoper;
- op de website van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO): Arborisico's in de branche goederenvervoer;
- eindwerk van Rini Verpraet in het kader van de opleiding arbeidsgeneeskunde (via de website van de Universiteit Gent): Epidemiologisch onderzoek naar de slaap- en rijgewoontes bij Vlaamse beroepschauffeurs;
- op de website van het ‘Institut national de recherche et de sécurité’ (INRS): Maintenir la vigilance au volant : un enjeu vital.
De regelgeving rond rij- en rusttijden kan gevonden worden op de website van de FOD Mobiliteit, in de rubriek rij- en rusttijden.
Bekijk ook volgende berichten over het tekort aan chauffeurs:
- ‘International Transport Workers’ Federation’ (ITF): Fixing driver shortages: new global plan launched by employers and unions
- Cefic: Recommendations to tackle the impact of driver shortage in the European chemical transport
Ook de dag van de vrachtwagenchauffeur, die jaarlijks op 8 december plaatsvindt en de Belgische vrachtwagenchauffeur(s) in de bloemetjes zet, verdient een vermelding.
Relevante BeSWIC-berichten
Over de transportsector en logistiek verschenen al heel wat BeSWIC-berichten. Enkele voorbeelden:
- Arbeidsomstandigheden in de (brede) transportsector
- ISO 39001: nieuwe norm voor een transportveiligheidsbeheersysteem
- E-gids VeSafe over voertuigveiligheid op het werk
Via de sector vervoer en logistiek kunnen nog veel meer artikels gevonden worden.