Na de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de bouwsector een aantal initiatieven genomen om de bouwwerven op een veilige manier weer op te starten. Tussen de sociale partners werd er een protocolakkoord gesloten. De Confederatie Bouw, Bouwunie en Constructiv publiceerden een risicoanalyse, preventiefiches en een checklist.

Protocolakkoord

De Confederatie Bouw, Bouwunie, de Belgische beroepsvereniging voor professionele handelaren in bouwmaterialen (FeMa) en de Algemene Centrale van het Algemeen Belgisch Vakverbond (AC-ABVV) hadden op 23 april 2020 een ontwerp van protocolakkoord afgesloten voor een veilige heropstart van de bouwactiviteiten.

Later sloten ook de centrale "bouw-industrie & energie" van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV-BIE) en de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België (ACLVB) zich hierbij aan. Op 7 mei 2020 onderschreven dus alle sociale partners het protocolakkoord.

Meer info over het protocolakkoord, op de website van:

Bijkomende tools

Nadat het protocolakkoord werd onderschreven, heeft het sectoraal veiligheidsinstituut Constructiv de nodige tools uitgebracht om het voor werkgevers en werknemers uit de bouwsector makkelijker te maken om alle preventiemaatregelen in de strijd tegen COVID-19 correct toe te passen.

Meer info daarover op de website van de Confederatie Bouw: Sectorprotocol : nu ook volledige risicoanalyse en geactualiseerde checklists beschikbaar.

Later werden er nog 3 bijkomende toolboxfiches rond COVID-19 gepubliceerd.

Meer info over deze bijkomende toolboxfiches op de website van de Confederatie Bouw: Sectorprotocol COVID-19: nu ook drie interessante toolboxfiches online.

Alle tools zijn beschikbaar op de website van Constructiv: Corona downloads.