Onder het thema Veilig en gezond werken in een digitale samenleving, heeft de campagne van EU-OSHA voor de periode 2023-2025 tot doel het bewustzijn over de impact van digitale technologieën voor de veiligheid en gezondheid van werknemers te vergroten, praktische hulpmiddelen te verstrekken en belanghebbenden bij elkaar te brengen. De campagne is opgezet rond vijf prioritaire gebieden:
- digitaal platformwerk;
- geavanceerde robotica en artificiële intelligentie;
- werken op afstand;
- slimme digitale systemen;
- werknemersbeheer via artificiële intelligentie.
Tijdens het colloquium van 24 oktober werden een aantal goede praktijken belicht op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk over het correct omgaan met digitale technologieën en hoe deze kunnen ingeschakeld worden voor preventie.
De presentaties zijn beschikbaar op de evenementenwebsite van de FOD Werkgelegenheid: Colloquium: "Veilig en gezond werken in een digitale samenleving – Goede praktijken".
Evelien Rombaut, Projectmanager ‘Innovation & Co-creation’ bij Groep IDEWE, mocht de spits afbijten met een uiteenzetting over goede praktijken bij de implementatie van technologische veranderingen. Ze had het onder meer over haar onderzoek naar technostress en de impact van technologie op het welzijn van werknemers.
Rudy Pirquet, Federaal secretaris van de vakbond voor bedienden, technici en kaderleden (BBTK), ging tijdens zijn discours dieper in op de voor- en nadelen van telewerk, de het wetgevend kader en een aantal goede praktijken.
Dirk Gillis, Senior onderzoeker aan het HIVA Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven, stelde zijn onderzoek naar digitaal en geautomatiseerd werknemersmanagement in een productielijn voor. Hij had het over de veranderingen op de werkvloer door de introductie van digitale technologieën en vormen van Artificieel Management. Hij had hierbij aandacht voor de positieve gevolgen, de limieten en goede praktijken gebaseerd op een menselijke aanpak.
Belgische Winnaars Award voor goede praktijken
Volgende laureaten voor de Awards voor goede praktijken van EU-OSHA stelde hun project voor.
AGC: ‘Safety of the future’, digitale technologieën introduceren op de werkplek om risico's te verminderen
Benoit Roland - Safety Manager bij ‘Upstream/AGC Architectural Glass Europe’
Het doel van het programma ‘Safety of the future’ is om ons de beveiliging van morgen voor te stellen in de context van digitale technologie, robotica, artificiële intelligentie en virtuele realiteit. AGC implementeert hiervoor innovatieve methoden, nieuwe technologieën en digitale technologieën om de belangrijkste veranderingen in zijn veiligheidssysteem teweeg te brengen.
AGC heeft dit programma opgebouwd door de volgende vier vragen te beantwoorden:
- Welke nieuwe risico's zullen we in de toekomst moeten beheren naarmate onze productielijnen evolueren?
- Wat zullen de meest innovatieve methoden zijn om onze veiligheidscultuur op te bouwen?
- Welke nieuwe technologieën kunnen ons helpen om onze ernstige risico's te elimineren?
- Hoe kunnen we digitale technologieën gebruiken om ons veiligheidssysteem te verbeteren?
Pierre Heylens, Health Safety and Environment Manager bij ‘AGC Architectural Glass Europe’ (links), Benoit Roland, Safety Manager bij ‘Upstream/AGC Architectural Glass Europe’ (midden), en Frank Dehasque, Focal Point Manager van EU-OSHA bij de FOD Werkgelegenheid (rechts)
Lantis: Ongevallen voorkomen door schippers te trainen in een navigatiesimulator
Spreker: Tom Boydens - HSSE Manager bij Lantis
Om de veiligheid op een specifiek deel van de werf voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen te garanderen, ontwikkelde Lantis een virtuele doorvaart. De simulatie, die schippers over een versmald deel van het Albertkanaal langs de bouwput stuurt, draagt bij aan een veiligere werkomgeving voor de schippers zelf maar vooral voor de medewerkers die in de bouwput aan het werk zijn.
Tom Boydens, HSSE Manager bij Lantis (rechts), en Frank Dehasque, Focal Point Manager van EU-OSHA bij de FOD Werkgelegenheid (links)