In de dienstensector, maar ook in het onderwijs neemt het aantal mensen met klachten in sneltempo toe, blijkt uit een analyse van de gegevens van meer dan 320.000 werkende Belgen.
Beeldschermwerk
Hoewel fysieke klachten traditioneel in verband werden gebracht met zware beroepen, ziet Mensura de laatste twee jaren een sterke toename bij de beroepsbevolking die uren per dag achter een scherm zit. De toename valt vooral op bij werknemers in de dienstensector (+ 40% in de voorbije vijf jaar). Ook de onderwijssector kent een toename van het aantal klachten met 64 % in de voorbije vijf jaar.
In 2019 waren er in de sectoren logistiek, voeding en bouw bij meer dan 20% van de werknemers fysieke klachten. In 2023 bleek het probleem uitgebreid naar 6 sectoren waarin meer dan 20% van de werknemers fysieke klachten ondervonden: de publieke sector (22,7%), diensten (23,8%), zorg (24,3%) en de reeds genoemde sectoren logistiek (24,8%), voeding (29%) en bouw (30,5%).
Psychische problemen
Ook het aantal werknemers met psychische problemen is de voorbije vijf jaar toegenomen. Vijf jaar geleden gaf 4,2% van de werknemers aan met psychische klachten te kampen, in 2023 was dat al 7,5% (+ 80%).
In de publieke sector (9,7%), de zorg en de dienstensector (beide 8,9%) liggen de percentages het hoogst. De sterkste toename de voorbije vijf jaar is te zien in het onderwijs (7,3%) en de publieke sector (9,7%). In elk van die sectoren tekenen we meer dan een verdubbeling op. Ook in de logistiek (7,4%) en in de dienstensector (8,9%) zien we bijna een verdubbeling in de laatste vijf jaar.
(Bron: Mensura)
Meer info
Bekijk alle gegevens op de website van Mensura:
- Fysieke en psychische klachten nemen sterk toe bij werknemers
- Recordaantal werknemers met fysieke en psychische klachten in ons land
Dit bericht werd ook in de pers overgenomen:
- VRTnws: Aantal fysieke en psychische klachten bij werknemers fors gestegen;
- HRalert: Toename fysieke en psychische klachten bij werknemers;
- De Specialist: Mensura rapporteert recordaantal werknemers met fysieke en psychische klachten;
- ‘Le Journal du Médecin’ (in het Frans): Mensura: de plus en plus de problèmes de santé au travail.
Ook andere EDPBW zoals Idewe communiceerden al over studies zoals:
- dit bericht uit 2020: 12 procent meer meldingen van psychosociale risico’s ;
- dit bericht uit 2024: Cijfers IDEWE: stress en burn-outrisico blijven negatief evolueren, ook na coronatijdperk .
Informatiebronnen van de FOD Werkgelegenheid
De FOD Werkgelegenheid biedt op BeSWIC een aantal tools voor de aanpak van Musculoskeletale aandoeningen (MSA) en Psychosociale risico's (PSR). Meer informatie over specifieke hulpbronnen is beschikbaar op volgende pagina’s:
- Musculoskeletale aandoeningen (MSA) - Tools
- Psychosociale risico's – Sensibilisering en opleiding – Tools
- Psychosociale risico 's – Opsporing en analyse van de risico’s – Tools
- Psychosociale risico's – Rapportmodellen – Tools
In het verleden verschenen al heel wat studies rond de stijging van de ergonomische en psychosociale risico’s, waarover in volgende artikels bericht werd: