Uit het verslag blijkt dat in de Europese Unie 29,5 % van de werknemers in deze sector in de loop van hun meest recente werkweek was blootgesteld aan ten minste één van de 24 risicofactoren voor kanker die in de enquête werden beoordeeld. 7,8 % van hen was blootgesteld aan twee of meer risicofactoren voor kanker.
Tot de meest voorkomende sectorspecifieke blootstellingen behoorden ioniserende straling, formaldehyde, ethyleenoxide en kunstmatige ultraviolette (UV) straling. In het verslag worden ook bredere, niet-sectorspecifieke risico’s vastgesteld, zoals uitlaatgassen van dieselmotoren, UV-zonnestraling en benzeen.
Meer info
Meer informatie is beschikbaar op de website van EU-OSHA:
- het verslag (in het Engels): Risicofactoren voor werkgerelateerde kanker in Europa – Bevindingen van de enquête over de blootstelling van werknemers voor personeel in de gezondheidszorg en maatschappelijke zorgverlening;
- de algemene presentatie van de belangrijkste globale bevindingen van de enquête (breder dan de sector gezondheidszorg en maatschappelijke zorgverlening), beschikbaar in 13 talen: Enquête over de blootstelling van werknemers aan risicofactoren voor kanker (WES) Beschrijving en belangrijkste bevindingen;
- de rubriek over Gezondheids- en sociale zorg en VGW.
Meer informatie over de Europese week tegen kanker is beschikbaar op de website van de initiatiefnemer, de ‘Association of European Cancer Leagues’ (ECL): European Week Against Cancer.
Bekijk ook onze rubriek Kankerverwekkende en mutagene agentia.
(Bron: EU-OSHA Highlights – mei 2025: Blootstelling van werknemers in de gezondheidszorg en maatschappelijke zorgverlening aan risicofactoren voor kanker)