De Europese Commissie organiseert van 23 tot en met 27 oktober 2023 de Europese Week van Beroepsvaardigheden om beroepsonderwijs en -opleiding te promoten als een aantrekkelijke loopbaan- en leerroute. Het is het uitgelezen moment om de balans op te maken van het OSHVET-project van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).

Met het OSHVET-project, dat veiligheid en gezondheid wil integreren in beroepsonderwijs en -opleiding, zet EU-OSHA in op jongeren. Bewustzijn kweken voor het belang van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) aan het begin van de loopbaan is dan ook van essentieel belang voor een duurzaam arbeidsleven. Het OSHVET-project van EU-OSHA is bedoeld om meer bekendheid te geven aan VGW onder leerkrachten en studenten in het beroepsonderwijs en om praktische informatie en hulpmiddelen te bieden.

Meer informatie is beschikbaar op de website van EU-OSHA:

Meer informatie over de Europese Week van Beroepsvaardigheden is beschikbaar in het Engels op de website van de Europese Commissie: European Vocational Skills Week 2023.

OSHVET-initiatieven

De OSHVET-initiatieven gaan van een project gericht op de integratie van VGW in beroepsopleidingen met interactieve hulpmiddelen en een cursus over ergonomie in België, tot het “Dig-i-Ready”-project ter ondersteuning van leerlingen met speciale behoeften voor inclusief digitaal onderwijs in Bulgarije.

Andere initiatieven zijn de programma’s voor capaciteitsopbouw op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk in competentiecentra in Kosovo en het nationale VGW-plan 2021-2025 in Frankrijk, dat de nadruk legt op de integratie van VGW in de basisopleiding om de veiligheid van jonge leerlingen te verbeteren.

In Finland bleek uit een enquête dat 60 % van de leerlingen in het beroepsonderwijs risico’s voor de veiligheid op het werk waarnamen op hun opleidingsplaatsen, wat leidde tot een campagne waarin zij werden aangemoedigd om dergelijke risico’s aan de kaak te stellen.

(Bron: EU-OSHA Highlights – oktober 2023: OSHVET brengt veiligheid en gezondheid op het werk naar het beroepsonderwijs)