De polsen van de huishoudhulpen raken beschadigd door het voortdurende uitwringen van dweilen. Hun schouders en ellebogen ontsteken door het sleuren met emmers en stofzuigers. Ze krijgen een hardnekkige hoest door de dampen van de schoonmaakproducten. Zelfs na een zoveelste operatie doen ze voort met hun job, uit angst voor ontslag of bij gebrek aan een alternatief.
Artsen zagen de problemen van huishoudhulpen zo vaak terugkeren in hun praktijk dat ze samen met academici en ziekenfondsen een petitie opstartten.
In totaal werken 140.000 mensen in de sector van de dienstencheques, bijna allemaal vrouwen. Onderzoek toont aan dat 82 procent met rugklachten kampt, 84 procent met problemen in spieren, pezen of gewrichten.
Wat men als gebruiker van dienstencheques zelf kan doen is ergonomisch materiaal en gezonde producten klaarzetten, bijvoorbeeld geen dweilen maar vloerwissers. Ook daar hebben de werkgevers een taak door veilige pakketten samen te stellen en kwaliteitsvolle opleidingen over veiligheid en ergonomie aan te bieden. De overheid kan hierbij een ondersteunende rol spelen door kwaliteitscertificaten te verstrekken en voorwaarden te verbinden bij het toekennen van subsidies.
De open brief is terug te vinden op de website van De Wereld Morgen: Ik steun mijn huishoudhulp.
(Bron: Het Nieuwsblad, 13 december 2019)