Online seksueel geweld is een inbreuk op iemands seksuele integriteit waarbij technologie een belangrijke rol speelt. De term verwijst naar elke seksuele handeling die plaatsvindt online en/of via het gebruik van technologische toepassingen zoals smartphones, apps of artificiële intelligentie, en waarbij niet alle betrokken partijen volledig instemmen. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemands naaktbeelden die zonder toestemming online worden verspreid, gedwongen worden om naaktbeelden te nemen en door te sturen of om het ongewenst toegestuurd krijgen van naaktbeelden.
Er bestaan nog steeds veel mythen en misverstanden over online seksueel geweld. De website digitaalseksueelgeweld.be , ontwikkeld door het IGVM , stelt 20 situaties voor om het bewustzijn over online seksueel geweld op een leuke en interactieve manier te verhogen, zoals het delen van intieme foto's, seksuele berichten op het werk, het delen van vernederende beelden van ouderen, de verspreiding van intieme beelden, het delen van gestolen foto's, enz. Deze tool biedt een genuanceerde beoordeling op basis van zes criteria:
- Toestemming : Heeft de persoon toestemming gegeven?
- Vrijwilligheid : Was er sprake van druk, bedreigingen of de invloed van middelen zoals alcohol?
- Gelijkwaardigheid : Zijn de betrokkenen in een situatie van gelijkheid ten opzichte van elkaar? Is er een machtsverhouding of hiërarchie tussen deze mensen?
- Competentie- of functioneringsniveau : Is de dader zich ervan bewust dat zijn gedrag problematisch is? Is hij in staat zijn gedrag in te schatten?
- Gepast voor de context: Past het gedrag bij de context (professioneel, sociaal, enz.)?
- Impact op het slachtoffer: Wat is de impact van het gedrag op het slachtoffer?
Afhankelijk van de antwoorden kunnen er 4 vlaggen aan de situatie worden toegewezen: groen, geel, rood of zwart.
Dit hulpmiddel helpt u om dergelijke situaties beter te begrijpen en er gepast op te reageren. De interactieve situaties kunnen tijdens workshops worden gebruikt om discussie en begrip te stimuleren.
Wilt u meer weten? Wij nodigen u uit om deze tool te ontdekken, die gratis beschikbaar is op de website digitaalseksueelgeweld.be . U vindt er waardevolle hulpmiddelen om digitaal seksueel geweld te begrijpen en te voorkomen.
Meer informatie over het NAP op de website van het IGVM: Nieuw Nationaal Actieplan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld (NAP) 2021-2025 .