Op basis van de meest recente Europese gegevens over de invloed van geestelijk welzijn bekijken de onderzoekers hoe psychosociale risico’s kunnen bijdragen tot MSA en deze kunnen verergeren, en hoe MSA in verband kunnen worden gebracht met psychosociale factoren. Ze doen aanbevelingen voor een effectieve aanpak ter preventie van MSA en bespreken hoe vroegtijdige interventies en steun van werkgevers en collega’s de terugkeer van werknemers na ziekteverlof wegens MSA kunnen vergemakkelijken.
Verder doet het onderzoek aanbevelingen over de bescherming van de veiligheid en gezondheid van de werknemers tijdens de overgang naar telewerken.
Het onderzoek past binnen het nieuwe prioriteitsgebied “Psychosociale risico’s” van de campagne “Gezond werk: verlicht de last!” van EU-OSHA.
Meer info
- op de website van EU-OSHA (in het Engels):
- literatuurbespreking: Aandoeningen aan het bewegingsapparaat: verband met psychosociale risico’s op het werk,
- rapporten:
- overzicht van de tools op de website van de campagne “Gezond werk: verlicht de last!” van EU-OSHA: Practical tools and guidance;
- op deze BeSWIC website: de thema’s Musculoskeletale aandoeningen (MSA) en Psychosociale risico's (PSR).
(Bron: EU-OSHA News – oktober 2022: Psychosociale gezondheid en aandoeningen aan het bewegingsapparaat zijn met elkaar verbonden – onderzoek toont aan hoe!)