Op 9 februari 2023 lanceerde de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) een nieuwe campagne om het groeiend probleem van agressie tegen spoorwegpersoneel aan te kaarten. In 2022 was het NMBS-personeel 1.900 keer (5 keer per dag) het slachtoffer van agressie. Vier op de tien keer met fysiek geweld.

De cijfers tonen een stijgende trend. Zo waren er in januari van dit jaar 200 agressies, 50% meer dan de 130 agressies in januari 2022. Naast verbale agressies, gaande van beledigingen tot bedreigingen, is er in vier op de tien gevallen sprake van fysiek geweld. Als gevolg van dit soort incidenten waren vorig jaar 450 personeelsleden afwezig, goed voor 9.200 dagen arbeidsongeschiktheid in totaal.

Met een “fluitconcert” in het station Brussel-Noord vroegen enkele NMBS-medewerkers meer respect voor hun werk en kaartten zij de persoonlijke impact van het hierboven beschreven gedrag aan.

In de nieuwe campagne toont de NMBS 4 personeelsleden die reeds te maken kregen met agressie. Door hen van dichtbij te tonen, met hun blik recht in de camera, doet NMBS een oproep tot respect. Het gebroken glas waar de medewerkers achter staan, staat symbool voor het geweld en de impact die dat op hen heeft.

Lees meer in het persbericht van de NMBS: NMBS lanceert nieuwe campagne tegen agressie van spoorwegpersoneel.

Meer informatie is ook beschikbaar in volgende nieuwsberichten:

In 2022 stelde ook de Federale Spoorwegpolitie haar nieuwe strategie om de veiligheid in de spooromgeving te verhogen voor. Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van de Federale Spoorwegpolitie: De Federale Spoorwegpolitie stelt haar nieuwe aanpak voor deze zomer voor.

Ook het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) Openbare Diensten klaagde het probleem van agressie in de openbare sector aan in de eerste editie van NT Magazine van 2023. Meer informatie op de website van het ACV: De openbare sector krijgt steeds meer te maken met agressie.

Relevante berichten op BeSWIC

Op deze BeSWIC website zijn het verleden al enkele berichten verschenen over agressie tegen medewerkers bij het openbaar vervoer:

Via de zoekterm agressie kan men de verschillende berichten rond het onderwerp terugvinden.