Belangrijkste veranderingen
- Het Medisch Expertisecentrum voor Arbeidsgeschiktheid (MEVA) vervangt de oude benaming (“pensioencommissie”) om beter aan te sluiten bij de vernieuwde focus op restcapaciteiten in plaats van pensioen.
- Afschaffing van het definitieve pensioen om medische redenen. Wanneer ziekteverlof is uitgeput, kan een medisch onderzoek worden aangevraagd. MEVA beoordeelt de medische geschiktheid. Tijdelijke pensioenen vervangen het definitieve pensioen, met een maximale duur van 36 maanden. Deze pensioenen worden na 2028 omgezet in een Tijdelijke Arbeidsongeschiktheidsuitkering voor Ambtenaren (TAVA).
- Re-integratie initiatieven: Werkgevers zijn verplicht concrete acties te ondernemen, zoals het opstellen van een re-integratieplan en het aanpassen van de werkplek.
Rollen en verantwoordelijkheden van werkgevers
- Re-integratie-inspanningen: Werkgevers zijn verplicht concrete acties te ondernemen, zoals het opstellen van een re-integratieplan en het aanpassen van de werkplek aan de behoeften van de werknemers.
- Procedurele ondersteuning: Werkgevers dienen tijdig de aanvraag tot medisch onderzoek in, inclusief verslaggeving van eerdere re-integratie-inspanningen.
- Vrijstellingen: In specifieke gevallen, zoals medische onmogelijkheid of weigering van de werknemer, kan een werkgever worden vrijgesteld van re-integratieverplichtingen.
Overgangsmaatregelen
Om de overgang soepel te laten verlopen, gelden de volgende maatregelen:
- Afschaffing van definitief pensioen: Vanaf 2025 wordt het definitieve pensioen om medische redenen vervangen door een tijdelijk pensioen van maximaal 36 maanden. Vanaf 2028 wordt dit automatisch omgezet in een Tijdelijke Arbeidsongeschiktheidsuitkering (TAVA).
- Nieuwe verplichtingen voor re-integratie: Werkgevers zijn verplicht om concrete re-integratie-initiatieven te ondernemen en te rapporteren bij elke aanvraag tot medisch onderzoek vanaf 2025.
- Aanvragen vóór 2025: Bij eerste onderzoeken die vóór 2025 werden uitgevoerd, blijven de oude regels voor de beroepsprocedure gelden.
- Flexibelere medische onderzoeken: Onderzoeken kunnen voortaan ook thuis, via videoconferentie of op basis van het dossier plaatsvinden, afhankelijk van de medische situatie.
(Bron: FOD Volksgezondheid – januari 2025: Nieuwe wetgeving rond lichamelijke ongeschiktheid en vervroegd pensioen voor overheidspersoneel vanaf 2025)
Meer info
Meer informatie is beschikbaar op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu:
- over de procedures voor overheidspersoneel: Lichamelijke ongeschiktheid voor statutairen na uitputting ziekteverlof;
- over de procedures voor werkgevers: Beheer lichamelijke ongeschiktheid voor statutairen na uitputting ziekteverlof.
Relevante informatie kan men ook vinden:
- op de website van de Federale Pensioendienst: Lichamelijke ongeschiktheid (alleen voor ambtenaren);
- voor ambtenaren van Vlaamse regionale overheden :
- op de website van Vlaanderen: medisch pensioen,
- op de website van onderwijs Vlaanderen: MEVA,
- op de website van VVSG: Hervormingen ziektepensioen en medische evaluatieprocedure.
Op de website van het Belgisch Staatsblad vindt u de relevante wetgeving:
- Wet van 12 mei 2024 tot regeling van de medische evaluatie van de arbeidsgeschiktheid van de ambtenaren van sommige overheidsdiensten door het Bestuur van de medische expertise
- Wet van 18 mei 2024 tot invoering van de tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering voor ambtenaren
- Koninklijk besluit van 18 oktober 2024 tot regeling van de procedure voor de medische evaluatie van de arbeidsgeschiktheid van de ambtenaren van sommige overheidsdiensten door het Bestuur van de medische expertise
Meer informatie over re-integratie op het werk is ook beschikbaar in ons thema Re-integratie op het werk en op de website van de FOD Werkgelegenheid: Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers.
Nuttig in dit kader is het document van het Rekenhof van 2024 rond de berekening van het wachtgeld dat statutaire ambtenaren ontvangen wanneer hun statutair vastgelegde ‘ziektekrediet’ is opgebruikt. Lees hierover het bericht op het Rekenhof: Berekening van het wachtgeld bij disponibiliteit wegens ziekte.