Digitale werkplatforms hebben een omwenteling teweeggebracht in de arbeidswereld. Dit heeft nieuwe uitdagingen gecreëerd, die daadkrachtig moeten worden aangepakt. De Europese Unie telt momenteel meer dan 500 actieve platforms. Die scheppen weliswaar werkgelegenheid, maar tegelijkertijd stellen ze de betrokken werknemers bloot aan risico’s zoals intensievere arbeidspatronen, een beperkte toepassing van VGW-voorschriften en baanonzekerheid. Anderzijds kan platformwerk sommige groepen werknemers, zoals personen met een handicap of migranten, een kans bieden om de arbeidsmarkt (opnieuw) te betreden.
De twee nieuwe discussienota’s zijn opgesteld in het kader van ons VGW-onderzoeksproject inzake digitalisering van EU-OSHA. Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van EU-OSHA, in de rubriek Digitalisering van werk.
De nota’s bevatten voorbeelden van praktijken en instrumenten die door digitale platforms worden toegepast om veilige arbeidsomstandigheden te bevorderen, en gaan na hoe digitaalplatformwerk een springplank naar een baan kan vormen voor specifieke groepen werknemers.
Lees de volledige nota’s in het Engels op de website van EU-OSHA:
- Preventie en beheer van gezondheids- en veiligheidsrisico’s bij digitaal platformwerk: voorbeelden van initiatieven, praktijken en instrumenten
- Diversiteit van de beroepsbevolking en digitale arbeidsplatformen: gevolgen voor de veiligheid en gezondheid op het werk
(Bron: EU-OSHA Highlights – mei 2023: Platformwerk: nieuwe nota’s kijken naar diversiteit op de werkvloer, VGW-gevolgen en initiatieven voor risicopreventie en -beheer)
Campagne “Veilig en gezond werk in het digitale tijdperk” 2023-2025
Platformwerk is een van de prioriteitsgebieden van de komende EU-OSHA-campagne “Veilig en gezond werken in het digitale tijdperk” voor de periode 2023-2025.
De campagne zal nagaan wat de gevolgen van de digitalisering voor werk en werkplekken zijn, en de daarmee samenhangende uitdagingen en kansen op het gebied van VGW.
De campagne zal daarnaast fungeren als een platform voor de uitwisseling van goede praktijken en worden opgezet rond vijf prioritaire gebieden:
- digitaalplatformwerk;
- geavanceerde robotica en artificiële intelligentie;
- werken op afstand;
- slimme digitale systemen;
- werknemersbeheer via artificiële intelligentie.
Meer informatie is beschikbaar op de website van EU-OSHA, in de rubriek Campagnes voor een gezonde werkplek.
Relevante artikels op BeSWIC
In het verleden verschenen op deze BeSWIC-website al verschillende artikels over platformwerk. Hieronder enkele voorbeelden:
- Platformwerk: nieuwe stap naar een Europese richtlijn
- Diverse initiatieven rond platformwerkers
- Beleidslijnen vanuit toekomstscenario's voor platformwerk
- Databank over de platformeconomie
- De arbeidsomstandigheden van platformwerkers verbeteren
- Podcast van Eurofound over platformwerk
- Literatuuronderzoek van EU-OSHA over platformwerkers
- Beleidsnota van EU-OSHA over platformwerk in de EU: regelgeving, beleid en initiatieven
- Rapport van EU-OSHA over digitale arbeidsplatforms en de uitdagingen op het gebied van VGW
- Arbeidsomstandigheden van pakjesbezorgers
- Bescherming van werknemers in de online economie