De volledige tekst van het KB is beschikbaar op de website van het Belgische Staatsblad: 10 mei 2023: Koninklijk besluit houdende reglementering van de begassingen en de ontgassingen.
Dit bericht geeft een overzicht van de hoofdlijnen van het nieuwe KB. Tegelijkertijd werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om BeSWIC-berichten over gassen in containers en enkele berichten over transport en logistiek te actualiseren.
Hoofdlijnen van het KB van 10 mei 2023 houdende reglementering van de begassingen en de ontgassingen
Begassing (fumigatie) is bedoeld om plaagdieren of insecten, die ‘meereizen’ met goederen, te vernietigen door ze bloot te stellen aan rook of chemische dampen. Deze behandeling wordt voornamelijk toegepast op ruimtes, recipiënten of containers die goederen of producten bevatten. De Behandeling bestaat uit drie fasen: het inbrengen van het fumigatiemiddel, het verluchten en het vrijgeven van de begaste ruimte.
Het vorige KB dateert van 14 januari 1992 en was dus dringend aan herziening toe. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de toegelaten fumigatiemiddelen: een aantal nieuwe werkzame stoffen worden toegevoegd aan de lijst van begassingsmiddelen, zoals sulfuryl fluoride, terwijl andere, zoals methylbromide, worden verboden.
Het nieuwe KB regelt daarnaast klampbegassing en voorziet meer bepalingen rond grondontsmetting. Bovendien regelt het nieuwe KB nu ook het ontgassen van containers (zoals uit de titel van het KB blijkt) afkomstig uit het buitenland. Op die manier wordt het accidenteel vrijkomen van gevaarlijke gassen beperkt.
Tijdens bepaalde fasen moet de begassingsleider bijgestaan worden door een tweede persoon. Tenslotte voorziet het KB in de invoering van een begassingsplan op basis van een risicoanalyse.
Het besluit treedt in voege op 1 juli 2023, behalve het deel over de grondontsmetting, dat op 1 januari 2024 in voege treedt.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) werd de themapagina begassingen aangepast.
Meer informatie is ook beschikbaar op:
- de website biocide van de FOD Volksgezondheid: Een nieuw Koninklijk besluit voor begassingen en ontgassingen;
- de website van de FOD Volksgezondheid: Inwerktreding van het nieuwe koninklijk besluit inzake begassingen.
Maar liefst zes adviesraden (waaronder de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk (HRPBW)) hebben een advies gegeven over dit KB, en het besluit werd bij het Europese ‘Technical Regulations Information System’ (TRIS) aangemeld.
Meer informatie hierover:
- advies van de HRPBW op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: Advies nr. 244 van 25 februari 2022 over het ontwerp van koninklijk besluit houdende reglementering van de begassingen en de ontgassingen (D244) (PDF, 209 KB);
- op de website van TRIS: fumigations and defumigations.
De FOD Volksgezondheid organiseerde op 16 juni 2023 een infosessie over het KB. Meer informatie in volgend bericht op de website van de FOD Volksgezondheid: Infosessie: Nieuw koninklijk besluit inzake begassingen en ontgassingen.
Update BeSWIC-berichten rond gassen in containers
In 2010, 2011 en 2018 werden er op deze BeSWIC-website verschillende berichten over begassing en actief gegaste en niet-actief gegaste containers gepubliceerd. Naar aanleiding van dit nieuw koninklijk besluit werden volgende twee berichten al geactualiseerd:
Het bericht Rapport over de risico's van begaste zeecontainers was nog actueel.
Gebroken hyperlinks werden vernieuwd, niet meer beschikbaar informatie verwijderd, nieuwe verwijzingen naar de codex welzijn op het werk gemaakt en enkele nieuwe informatiebronnen toegevoegd.
Zo werd de link naar het Nederlandse ‘Expertisecentrum Environmental Medicine’ (ECEMed) verwijderd omdat deze op 31 december 2017 werd gesloten.
De website toxischegassen.be, gemaakt naar aanleiding van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) van 13 september 2010 in paritair comité (PC) 140 is nog altijd operationeel. De CAO van 13 februari 2014 verving weliswaar de CAO van 13 september 2010, waarbij toxische gassen deel uitmaken van het jaaractieplan van PC 140.
Andere aanpassingen/toevoegingen betroffen onder andere:
- de website van de ‘International Transport Workers’ Federation’ (ITF): What’s in the box (PDF, 383 KB);
- de website van de ‘Grain and Feed Trade Association’ (Gafta), met de webpagina fumigators;
- OSHWiki:
- syndicale organisatie FNV bondgenoten in Nederland, met de webpagina gassen in containers;
- sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) in Nederland: Gevaarlijke gassen in containers;
- ‘Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin’ (BAuA) in Duitsland: Technical Rules for Hazardous Substances TRGS 512 Fumigations;
- informatie van de douane:
- veiligheidsmaatregelen van de Nederlandse douane: Stappenplan gegaste containers - speurhondengeleiders,
- het perscommuniqué van de ‘Syndicat National des Agents de Douanes’ (CGT) (in het Frans): la CGT Douane lance une alerte sanitaire,
- de website van de FOD Financiën: Gas in containers – belangrijke informatie!.
Zoals hierboven vermeld, somt het nieuwe KB de begassingsmiddelen niet meer op. Men verwijst naar toelatingsaktes die op de website van de FOD Volksgezondheid kunnen geconsulteerd worden (art. 1, 4°). Dit betekent dat niet enkel “klassieke begassingsmiddelen” onder het KB vallen maar ook andere zoals CO2 en N2, indien er hiervan toelatingsaktes bestaan.
Informatief wordt hierbij ook verwezen naar enkele lessen uit incidenten met fosfine:
- op de website van VLIZ:
- op de website van ANSES:
- Expositions professionnelles à la phosphine lors de l’ouverture de conteneurs
- RAPPORT de l'Anses relatif aux Expositions à des préparations contenant des phosphures dans le cadre d’une activité portuaire ou maritime, ou lors de l’ouverture d’un conteneur - Etude rétrospective des observations enregistrées par les Centres antipoison et de toxicovigilance français (1999-2017)
Over deze gassen (ook het principe van inertisering), die ook worden gebruikt in andere sectoren en toepassingen, zijn er al volgende artikels op deze BeSWIC verschenen:
- CO2-risico’s en besloten ruimten in de brouwerijsector
- Verstikkings- en vergiftigingsrisico’s in de horeca en voedingssector: ook in deze sectoren zijn er gevaren van besloten ruimten
- Risico’s van koelkamers in de fruitsector
- Veilig omgaan met droogijs
Geactualiseerde BeSWIC-berichten van de sector transport en logistiek
Er werd, naast de hierboven vermelde berichten, van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook verschillende BeSWIC-artikelen over de sector transport en logistiek te actualiseren. De bijgewerkte artikels geven bovenaan de datum van actualisatie weer. Hieronder een overzicht, ingedeeld per risicoveld:
- Alcohol en drugs in het verkeer:
- Specifieke aspecten in deelsectoren/modi:
- Jaarverslag ombudsdienst postsector: aandacht voor rijgedrag postuitreikers
- Risico’s bij levering op tweewielers
- Beste Praktijken voor veiligheid in de aanvoerketen van de chemische logistieke sector
- Veilig werken op hoogte in de chemische logistieke sector
- Risico’s bij loswerkzaamheden in stortbunkers
- Initiatieven/gidsen/campagnes verkeersveiligheid en arbeidsomstandigheden:
- Vlaams ‘Truckveilig charter’ voor veiliger verkeer
- Truck Safety award en 658 Truckveilig labels uitgereikt
- Transportbond ijvert voor veilige en hygiënisch uitgeruste parkings
- Handboek “Road Accidents Prevention & Management”
- Werken aan verkeersveiligheid in bedrijven: voorstelling rapport proefproject
- VeSafe: Europese e-gids over transport gerelateerde risico’s
- ISO 39001: nieuwe norm voor een transportveiligheidsbeheersysteem
- Ongevallen:
- Opleiding/vakbekwaamheid:
Volgende artikels zijn nog altijd actueel:
- E-gids VeSafe over voertuigveiligheid op het werk
- Arbeidsomstandigheden in de (brede) transportsector
- Inspectiecampagne over valpreventie van vrachtwagens, tankwagens en tankcontainers
- Webinar over het woon-werkverkeer met de fiets en andere elementen over veilig fietsen
- Dag van de zeevarende
- Charter om de ontvangst van chauffeurs op verlaadplaatsen te verbeteren en andere initiatieven
- Truckveilig label
- NMBS, MIVB, De Lijn en TEC willen samen agressie tegen personeel aanpakken
- Medex-studie over medische onderzoeken van piloten en chauffeurs
Dit actualiseringsproces is nog niet volledig achter de rug. Tijdens de zomer zal dit proces gefinaliseerd worden en dan zal men een mooi overzicht krijgen van alle artikels van de sector transport en logistiek en zijn diverse modi (onder andere spoorvervoer en -werkzaamheden, fiets en platformeconomie, die gebruik maakt van diverse vervoersmiddelen) die zijn aangepast. Hou dit bericht dan zeker in de gaten als u actief bent in de transport en logistiek.