Brussel telt ongeveer 180 nationaliteiten die meer dan 100 verschillende talen spreken. Het is belangrijk dat de inwoners van Brussel elkaar begrijpen, zowel in de school- en werkcontext als in alledaagse interacties.

Op 7 februari 2024 presenteerde de Brusselse Raad voor Meertaligheid zijn Memorandum. Met de huidige hyperdiverse bevolking is Brussel te vergelijken met de toren van Babel, zoals de collage op de omslag van het memorandum illustreert.

In het Memorandum formuleert de Raad aanbevelingen aan de federale overheid, aan de beide taalgemeenschappen en aan de regering van het Hoofdstedelijk Gewest, rond twee hoofdthema’s:

  • de taalverscheiden bevolking beter onthalen en bedienen;
  • de Brusselaars taalkundig beter uitrusten als werknemers, burgers en buren.

In het eerste thema wordt er gepleit voor het aanbieden van openbare diensten in andere talen, op pragmatische en functionele wijze, zonder afbreuk te doen aan de twee officiële talen van Brussel. Dit vereist een aanpassing van de taalwetgeving die in het Memorandum verder gedetailleerd wordt. Andere aanbevelingen betreffen het uitbreiden van meertaligheidspremies, betere ondersteuning bieden aan sociaal tolken enzovoort.

In het tweede hoofdthema ligt de focus op de meertalige ontwikkeling van de Brusselaars die, gezien de meertalige noden van de arbeidsmarkt, substantieel bijdraagt aan een kwalitatieve en duurzame tewerkstelling van de inwoners maar ook aan de sociale cohesie in Brussel. Op het gebied van onderwijs adviseert de Raad om diepgaand onderzoek te doen naar de mogelijkheid om meertalige Brusselse scholen op te richten, immersieonderwijs te ondersteunen, de schoolkalenders op elkaar af te stemmen en het tekort aan leerkrachten te bestrijden.

Het Memorandum kan geraadpleegd worden op volgende websites:

Ook andere organisaties hebben over het memorandum bericht:

De promotie van meertaligheid in het Brussels Gewest met het Betalky-initiatief kwam ook aan bod in volgend BeSWIC-artikel: Animaties en infographics over enkele risicovelden.

De rol van taalkundige diversiteit in Brussel is ook een element (o.a. hoofdstuk 2.2, 3.1 en 3.2.2) dat aan bod kwam in dit doctoraat van Tobbias Theys: Spatial and linguistic mismatches in urban and low-skilled labour markets.

ALEF-talenprogramma

In de context van dit artikel verdient het ALEF-talenprogramma van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een vermelding.

ALEF organiseert buitenschools Arabisch taalonderwijs voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Het Europees Talenlabel is een initiatief van de Europese Commissie ter bevordering van het vreemdetalenonderwijs in de lidstaten.

Meer informatie over het op 11 januari 2024 bekroonde programma is beschikbaar op de website van de VUB: VUB-programma ALEF bekroond met EU-talenlabel.

Dossier 118 van Constructiv: “Welzijnsadviezen in de bouw”

Begin 2024 verschenen ook de welzijnsadviezen in de bouw van Constructiv in het Arabisch. Meer informatie in volgend artikel: Welzijnsadviezen in de bouw nu ook beschikbaar in het Arabisch.