Op 5 november 2024 stelden de FOD Werkgelegenheid en Prevent Agri de nieuwe OiRA-tool Landbouw voor in Hof ter Vrijlegem in Asse. Tijdens dit evenement deelden experts uit de sector, overheid en sociale partners hun visie en praktijkervaringen met het gebruik van de OIRA-tool.
De tool is hoofdzakelijk bedoeld voor micro-ondernemingen (minder dan 10 werknemers) en kleine (minder dan 50 werknemers) ondernemingen/organisaties en te vinden via www.uwrisicoanalyse.be.
Bekijk de presentaties van de lancering op de evenementenwebsite van de FOD Werkgelegenheid: Lancering Oira landbouw.
Over OiRA Landbouw
Bent u zich bewust van alle risico’s?
U stelt uw werknemers en uw machines bloot aan risico's? Wat als er iets gebeurt met één van de machines? Wat als een werknemer wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen?
Een risicoanalyse helpt u om deze risico's te identificeren en ze onmiddellijk aan te pakken. Volgende stappen zijn van belang: het identificeren van de risico’s, het evalueren van deze risico’s (prioriteiten stellen) en het nemen van maatregelen in een actieplan. Deze maatregelen moeten vervolgens geïmplementeerd worden op de werkvloer.
De analyse is niet ingewikkeld
Ingewikkeld? Niet echt. Het neemt alleen een beetje tijd in beslag. De risicoanalyse is echter belangrijk en daarom wettelijk verplicht. Dat heeft goede redenen: een degelijke risicoanalyse is nodig om adequate preventieve maatregelen te kunnen nemen om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te kunnen garanderen.
Raadpleging en deelname van werknemers
Werknemers of de werknemersafgevaardigden met een specifieke verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van werknemers zullen op een evenwichtige manier deelnemen of zullen op voorhand en tijdig worden geraadpleegd door de werkgever met betrekking tot risicoanalyse.
Over OiRA
Kleine bedrijven hebben veelal slechts beperkte middelen om een risicoanalyse uit te voeren. Daarom stelt het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) het online platform “OiRA” ter beschikking met risicoanalyse-instrumenten (OiRA-tools) die op maat zijn gemaakt voor specifieke sectoren en beroepen in de verschillende Europese landen. OiRA staat voor 'Online interactive Risk Assessment' (“Online interactieve Risicoanalyse”).
In de tool wordt stap voor stap het risicoanalyseproces beschreven waarmee de risico’s op de werkvloer geïdentificeerd kunnen worden. Daarnaast kan OiRA ook helpen bij het nemen van beslissingen rond preventieve acties en het opstellen van een “op maat gemaakt” actieplan.
Kom meer te weten over de nieuwe functies van OiRA in volgend artikel: OiRA in België: ontdek de nieuwe functies met ons stappenplan.