Op 30 juli 2024 werd het koninklijk Besluit (KB) van 16 juni 2024 tot vaststelling van het nucleair en radiologisch noodplan voor het Belgisch grondgebied, de territoriale zee en de exclusieve economische zone in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Lees de volledige tekst van het KB op de website van het Nationaal Crisiscentrum: Actualisatie nationaal nucleair noodplan.

Twee maanden voordien verscheen het nieuwe nationale noodplan. Lees volgend artikel hierover: Koninklijk besluit tot vaststelling van het nationaal noodplan.

Hieronder vindt u een samenvatting van dit noodplan en wat meer informatie over jodiumtabletten.

Nucleair en radiologisch noodplan

Het eerste nucleair noodplan werd gepubliceerd in 1991 en aangepast in 2003, 2018 en nu in 2024.

Gezien er in 2018 nog een grondige herziening was geweest, zijn er nu enkele kleine aanpassingen gebeurd:

  • Toepassingsgebied: in het noodplan werd ook het Belgisch grondgebied in de Noordzee en de exclusieve economische zone meegenomen. Daarnaast wordt voor een aantal gevallen het noodplan niet meer meteen geactiveerd: alle transportongevallen bij het vervoer met radiologische stoffen worden nu steeds (eerst) op lokaal niveau beheerd en kwaadwillige en terroristische daden vallen nu onder het nationaal noodplan terrorisme.
  • Perioden: in het vorige noodplan was er sprake van fases van een noodsituatie, in de huidige versie wijzigt deze terminologie, om verwarring met de fases van het crisisbeheer te vermijden, en wordt deze verder verduidelijkt met volgende begrippen: de voorbereiding, de acute periode, de transitieperiode en de herstelperiode
  • De herstelperiode werd ook meer in detail beschreven na benchmarking met de gangbare praktijken in de partnerlanden, maar ook op basis van het Witboek inzake crisisbeheer dat is opgesteld door de daartoe bijeengeroepen expertencommissie. 

Een bijkomende aanpassing is de verankering van enkele complementaire crisiscellen bij een nationaal crisisbeheer. Bij een nucleaire noodsituatie waarbij de federale fase van het crisisbeheer wordt afgekondigd, kan het federaal coördinatiecomité onder voorzitterschap van het Nationaal Crisiscentrum enkele bijkomende crisiscellen activeren, zoals de Nationaal Logistieke Hub (NatLogHub), de sociaal-economische cel en de internationale cel.

Het nationaal nucleair noodplan wordt regelmatig getest en geoefend door alle betrokken actoren. Ook het publiek kan zich voorbereiden op een nucleaire noodsituatie. Lees alle info over het nucleair risico op de website nucleairrisico.be.

Hoofdstuk 2.1 behandelt noodsituaties bij nucleaire installaties van klasse I bedrijven in België. De klasse I bedrijven zijn: de kerncentrales Doel en Tihange, het Studiecentrum voor kernenergie in Mol (SCK CEN), het Instituut voor radio-elementen in Fleurus (IRE), Belgoprocess in Dessel (BP) en het ‘Joint Research Center’ (JRC) in Geel. Hoofdstuk 5 gaat over de zonering van nucleaire sites van klasse 1 in uitbating.

Op volgende websites is informatie te vinden over noodplanning:

In dit kader verdienen volgende zaken ook een vermelding:

Jodiumtabletten

Eind januari 2024 lanceerde de federale overheid opnieuw een sensibiliseringscampagne over de noodzaak om een doosje jodiumtabletten in huis te hebben, vooral voor burgers die binnen een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie wonen.

Lees hierover het communiqué op volgende websites:

Naar aanleiding van een vorige campagne werd een enquête gehouden. Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van het Tijdschrift voor geneeskunde en gezondheidszorg: De distributie van kaliumjodidetabletten: hoe goed is België voorbereid op een nucleair incident?.

Op dit artikel kwam volgende reactie in hetzelfde tijdschrift: Brief aan de redactie: reactie op het artikel ‘De distributie van kaliumjodidetabletten: hoe goed is België voorbereid op een nucleair incident?'.