Van het openen van deuren naar industrieën die ooit enkel voorbehouden waren aan mannen tot het hervormen van leiderschap, vrouwen blijven vooruitgang boeken.
Maar nu werk evolueert, is één van de vragen: biedt telewerk wel de beloofde flexibiliteit voor iedereen? Telewerk verlengt namelijk vaak de werkdag en vervaagt de grenzen tussen werk- en privéleven.
Op Internationale Vrouwendag benadrukt EU-OSHA het belang van het aanpakken van de uitdagingen waarmee vrouwen in thuiswerken worden geconfronteerd. Onderzoek van de Vinger aan de pols-enquête toont aan dat zij vaak meer stress, vermoeidheid en moeite met loskoppelen ervaren. Genderbewuste voorschriften op het gebied van telewerken en hybride werk kunnen bijdragen aan het evenwicht tussen werk en privéleven van vrouwen en aan hun integratie op de arbeidsmarkt.
U vindt heel wat informatie op de website van de campagne “Veilig en gezond werken in een digitale samenleving” van EU-OSHA:
- Onderzoek naar de genderdimensie van telewerken: implicaties voor gezondheid en veiligheid op het werk;
- artikel: Remote work and women: Creating safe and healthy workplaces for all;
- onder het aandachtspunt Werk op afstand en hybride werk.
FOD Werkgelegenheid: Rapport Diversiteit
In België is de arbeidsparticipatie van vrouwen sinds 2011 sterk gestegen en is de kloof tussen mannen en vrouwen kleiner geworden. De positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verschilt echter sterk volgens verschillende kenmerken zoals gezinssituatie, leeftijd, origine, seksuele oriëntatie, handicap en vele andere.
Bekijk voor meer informatie het nieuwe Rapport Diversiteit 2024 op de website van de FOD Werkgelegenheid. De inhoud van het Rapport Diversiteit en de fiches per sector worden voorgesteld tijdens een studiedag op 27 maart, schrijf je in via de evenementenwebsite van de FOD Werkgelegenheid: Studiedag Rapport Diversiteit .
“Voor ALLE vrouwen en meisjes: rechten, gelijkheid en zelfbeschikking”
De ‘United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women’, in het kort ‘UN Women’, roept naar aanleiding van de dag op tot actie die gelijke rechten, macht en kansen voor iedereen kan ontgrendelen en een feministische toekomst kan creëren waarin niemand wordt achtergelaten. Centraal in deze visie staat het versterken van de volgende generatie – jongeren, met name jonge vrouwen en adolescente meisjes – als katalysatoren voor blijvende verandering.
Volgens UN Women hebben vrouwen wereldwijd nog steeds minder kansen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Wereldwijd is de genderkloof in arbeidsparticipatie sinds 1990 gestagneerd op 30%, met een participatie van mannen van ongeveer 80% en van vrouwen van 50%. In 2022 was de arbeidsparticipatie van vrouwen tussen 25 en 54 jaar 61,4%, vergeleken met 90,6% voor mannen. Vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie met ten minste één kind jonger dan zes jaar lijden onder de zogenaamde “moederschapsstraf”, waarbij het verschil stijgt van 29,2% naar 42,6%, met een participatie van vrouwen van 53,1% tegenover een participatie van mannen van 95,7%.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van UN Women en op de website van de International Women's Day.
Relevante informatie op BeSWIC
Op BeSWIC verschenen in het verleden al verschillende artikels over vrouwen en gender op de werkvloer. Hieronder enkele voorbeelden:
- Internationale Vrouwendag 2024: investeren in vrouwen
- Internationale Vrouwendag: stop het geweld en grensoverschrijdend gedrag
- Internationale Vrouwendag en de titel “Laureaat van de Arbeid”
- Menopauze bespreekbaar maken op het werk
- Beleidsnota van Eurofound over genderverschillen en platformwerk
- #NoExcuse: Stop het geweld tegen vrouwen en de genderongelijkheid
- Europese maand van de diversiteit 2023: diversiteit op de werkplek in de kijker
- Borstvoedingscomité benadrukt het recht om borstvoeding te geven
- Vrouwen lopen 3 keer meer kans op ongewenste seksuele aandacht op het werk dan mannen
Meer informatie is ook beschikbaar in het thema Gender.