Nieuwe cijfergegevens van de IAO tonen dat regio's die voorheen niet gewend waren aan extreme hitte, met grotere risico's te maken zullen krijgen, terwijl werknemers in klimaten die al warm zijn, met steeds gevaarlijkere omstandigheden te maken zullen krijgen.
Hittestress is een onzichtbare en stille moordenaar die al snel kan zorgen voor ziekte, een zonnesteek of zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Na verloop van tijd kan hittestress ook leiden tot ernstige hart-, long- en nierproblemen bij werknemers.
Volgens het rapport veranderen de arbeidsomstandigheden het snelst in Europa en Centraal-Azië. Van 2000 tot 2020 registreerden deze regio’s de grootste toename van blootstelling aan extreme hitte, waarbij het percentage getroffen werknemers met 17,3 % steeg, bijna het dubbele van de wereldwijde gemiddelde toename.
In Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Centraal-Azië is de stijging van het aantal letsels op het werk door hittestress sinds 2000 het grootst, met stijgingen van respectievelijk 33,3 % en 16,4 %. Volgens het rapport is dit mogelijk te wijten aan warmere temperaturen in regio's waar werknemers niet gewend zijn aan hitte.
Meer informatie
Meer informatie is beschikbaar in het Engels op de website van de IAO:
- het volledige rapport: Heat at work: Implications for safety and health;
- nieuwsbericht: More workers than ever are losing the fight against heat stress.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg vindt u alle informatie over de relevante Belgische regelgeving rond hitte op het werk:
- in de rubriek Thermische omgevingsfactoren;
- in volgend nieuwsbericht: Hoge temperaturen op het werk
Bekijk ook ons thema Blootstelling aan warmte, waar u heel wat publicaties kan vinden.