In de nacht van 5 op 6 december trekken de Sint en zijn pieten weer over de Belgische daken. Dit gaat gepaard met cadeautjes en lekkernijen, maar er komen ook heel wat risico’s bij kijken voor de Sint en zijn pieten. Werken op hoogte blijft dan ook een belangrijke oorzaak van arbeidsongevallen.

Net zoals elke andere werkgever in België moet óók de Sint zijn zorgplicht nakomen en zorgdragen voor het welzijn van zijn pieten. Het periodiek herzien van zijn risicoanalyse is niet enkele een goede praktijk maar ook een wettelijke verplichting en deel van deze zorgplicht.

Belangrijkste risico’s

Hieronder enkele van de risico’s die de Sint en zijn pieten ’s avonds kunnen tegenkomen tijdens de drukke sinterklaasperiode:

  • nachtwerk, wat samenhangt met enkele risicovelden zoals vermoeidheid en verminderd zicht;
  • ergonomische risico's door de zware zakken;
  • risico op onderkoeling bij slechte en gure weersomstandigheden;
  • valgevaar als gevolg van tijdelijke werkzaamheden op hoogte, op vaak gladde, natte en donkere daken;
  • gevaar om opgesloten te raken in een krappe en benauwde ruimte met gebrekkige natuurlijke ventilatie en ongezonde luchtkwaliteit (denk maar aan de schoorsteen);
  • risico op gezondheidsklachten als gevolg van hoge werkdruk, harde deadlines en stress;

Daarnaast kunnen er ook risico’s plaatsvinden in de maanden voor de grote dag, zoals bij het maken van de pakjes (denk bijvoorbeeld aan snijwonden bij het gebruik van mes of schaar), opslag van de pakjes (denk bijvoorbeeld aan het vallen uit rekken), het tussentijds vervoer, lawaai (gelinkt met het risico op gehoorschade) als gevolg van te hard zingen van Sinterklaasliedjes bij de diverse intredes van Sinterklaas, ….

Werken op en vallen van hoogte

Wist je dat bijna 50% van de inbreuken die tijdens de campagne van de Arbeidsinspectie in juni 2024 op bouwplaatsen in België werden vastgesteld, te maken hadden met het risico op vallen van hoogte? Zo stelde de campagne tekortkomingen vast aan steigerconstructies en collectieve beveiliging.

Lees meer over de campagne in volgend artikel: Inspectiecampagne: bijna 50% van de inbreuken die op bouwplaatsen werden vastgesteld, hadden te maken met het risico op vallen van hoogte .

Neem ook een kijkje in ons thema rond werken op hoogte . Daar vind je allerlei informatie over de aangepaste arbeids- en beschermingsmiddelen die het mogelijk maken om veilig op hoogte te werken.

Ergonomie en musculoskeletale aandoeningen

In de loop van 2024 werd ook nieuwe regelgeving rond ergonomie en musculoskeletale aandoeningen (MSA) gepubliceerd. Lees meer hierover volgend artikel: Nieuw KB over ergonomie op het werk en de preventie van MSA .

Psychosociale risico’s

In 2024 organiseerde de FOD Werkgelegenheid een studiedag over Lessen uit de rechtspraak over psychosociale risico’s op het werk sinds de wetswijziging van 2014: publicatie en studievoormiddag .

Meer informatie is ook beschikbaar in het thema Psychosociale risico’s (PSR) .

Ventilatie en onderhoud van schoorsteen

Let op bij het onderhoud van de schoorsteen en laat je niet bedriegen door malafide schoorsteenvegers. Let op voor schoorsteenvegers die blijven aandringen of geen offerte geven. De FOD Economie sensibiliseert hierover op zijn website: Een ondernemer... blijft aandringen? .

De FOD Economie lanceerde ook de webpagina Stop Bedrog om iedere vorm van bedrog tegen te gaan.

Een goede ventilatie en goed onderhouden schoorsteen zorgt bovendien voor minder CO-intoxicaties. Lees volgend artikel: Koolmonoxide? Laat je niet bij de neus nemen!.

De FOD Volksgezondheid heeft naar aanleiding van Wereldventilatiedag een update gedaan van de regels rond ventilatie.

Nacht- en ploegenarbeid

Boek IX, titel 1 van de Codex over het welzijn op het werk geeft informatie over nachtarbeid en ploegenarbeid . In het toekomstig federaal regeerakkoord zullen er wellicht bepalingen hierover terug te vinden zijn.

Europese zorgvuldigheidsrichtlijn

In 2024 verscheen in Europa een zorgvuldigheidsrichtlijn. Lees volgend artikel hierover: Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid .

Risicoanalyse

Als KMO-werkgever kan Sinterklaas ongetwijfeld tips halen in de publicatie Welzijn op het werk: helder handig of zelfs een OiRA uitvoeren.

(Bronvermelding: bepaalde elementen in dit artikel zijn overgenomen uit volgend artikel van Kader Group: Sinterklaas heeft u uw RI&E op orde?)