Vorige week was het ‘European Mental Health Week’. De Europese Week van de Geestelijke Gezondheid bouwt voort op de lange wereldwijde traditie om in mei de Maand van de Geestelijke Gezondheid te vieren. Het thema dit jaar was “cocreatie”, met de focus op een gezamenlijke aanpak waarbij iedereen wordt betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid en programma’s die een goede geestelijke gezondheid bevorderen.

Meer informatie over de week is terug te vinden op de website European Mental Health Week 2024 en in volgend nieuwsbericht van de Europese Commissie: Allemaal samen! Samen zorgen voor de toekomst van de geestelijke gezondheid.

Volgens de gegevens voor België van de Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden (EWC(t)S 2021) van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound), blijkt onder meer dat:

  • 25% van de Belgische werknemers de afgelopen 12 maanden last hebben gehad van angst. Dit cijfer stijgt tot meer dan 30% in de onderwijs- en zorgsector;
  • 15% van de Belgische werknemers zich vaak of altijd emotioneel uitgeput voelt door hun werk. In de onderwijs- en zorgsector is dit bijna 20%.

De cijfers, en vele andere indicatoren over arbeidsomstandigheden en mentale gezondheid op de volgende website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg: www.data.risicosophetwerk.be.

Meer informatie over de website vindt u in volgend BeSWIC-bericht: Lancering nieuwe datamining-website: meer dan 500 indicatoren over beroepsrisico’s en arbeidsomstandigheden in België.

Bekijk ook het BeSWIC-thema Psychosociale risico's (PSR), waar je heel wat tools in informatiebronnen kan vinden rond de preventie van psychosociale risico’s.