Naar aanleiding van de 20ste verjaardag organiseert de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een fotowedstrijd op sociale media. Tweewekelijks kan iedereen foto’s doorsturen over een specifiek thema rond welzijn op het werk. Het derde thema gaat over de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA).

Fotowedstrijd #20jaarwelzijnophetwerk

Deel jouw foto over een specifiek thema over welzijn op het werk. Plaats deze foto op instagram, facebook of twitter met als hashtag #20jaarwelzijnophetwerk. Wie weet verschijnt jouw foto op deze website!

Derde thema: Preventie van Musculoskeletale aandoeningen (MSA) 

Musculoskeletale aandoeningen of MSA zijn een verzamelnaam van gezondheidsproblemen (pijn, tintelingen, krampen, bewegingsbeperkingen…) die hun oorsprong vinden in de arbeidssituatie en die ingrijpen op bepaalde musculoskeletale structuren (dit wil zeggen: spieren, pezen, zenuwen en gewrichten).

MSA kunnen leiden tot aandoeningen van de rug, de nek, de bovenste ledematen (schouders, ellebogen, polsen, handen, vingers) en de onderste ledematen (heupen, knieën, enkels).

Deze gezondheidsrisico’s van de werknemer hebben onvermijdelijk een weerslag op de onderneming (een verlaging van het rendement, absenteïsme, gebrek aan vervangend personeel voor de collega’s die het slachtoffer werden van MSA, verlies aan gekwalificeerde personeelsleden en dus van vaardigheden…).

In het beleidsplan van elke performante onderneming vormt de preventie van gezondheidsproblemen en de bevordering van een veiligere werkomgeving een onderdeel van kapitaal belang; de strijd tegen MSA is daarvan een basiselement.

De werkgever moet volgens de Welzijnswet erop toezien dat het werk is aangepast aan de fysieke capaciteiten van de werknemers en dat risico’s op overbelasting (fysiek of mentaal) worden voorkomen. In dat verband moet hij rekening houden met:

  • de organisatie van het werk en de arbeids- en productiemethoden;
  • de inrichting van de werkplaats en werkpost (ergonomie);
  • de keuze en het gebruik van individuele arbeids- en beschermingsmiddelen;
  • psychosociale aspecten.

Deel jouw foto!

Wat moet je doen?

  • Maak en deel jouw die aansluit met het thema “preventie van Muscoleskeletale aandoeningen en ergonomie”. Deze foto kan gaan over initiatieven op jouw werk om gezondheidsproblemen te voorkomen (aangepaste werkplaats, beschermingsmiddelen, ergonomische hulpmiddelen, juiste houdingen en bewegingen,…) Laat jouw inspiratie de vrije loop gaan!
  • Post jouw foto op je instagram of twitterkanaal of deel het op onze Facebookpagina. Gebruik de hashtag #20jaarwelzijnophetwerk
  • Jouw foto wordt in ons wedstrijdalbum op de Facebookpagina van de FOD Werkgelegenheid opgenomen. De foto’s met de meeste likes in dat album verschijnen op beswic.be en worden geprojecteerd tijdens ons slotevenement in december!
  • Tweewekelijks kondigen wij de winnaars aan. Dus hou zeker www.beswic.be en onze Facebookpagina in de gaten!

Het wedstrijdreglement kan je hier downloaden.