De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) lanceert een sensibiliseringscampagne over hormoonverstoorders bij zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Blootstelling aan deze stoffen tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de toekomstige mama en de baby en wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals diabetes, autisme, endometriose en zelfs sommige kankers.

Door het volgen van enkele eenvoudige richtlijnen door de moeder, co-ouder en andere gezinsleden, zoals nieuwe kleding steeds eerst wassen en eten in de microgolfoven niet in plastic opwarmen, kan de blootstelling verminderd worden en dalen ook de gezondheidsrisico’s. Met de hulp van tal van partners zullen deze boodschappen de komende maanden verspreid worden.

In het kader van de campagne lanceert de FOD Volksgezondheid de website www.hormoonverstoorders.be.

Het gevaar van hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen of mengsels van chemische stoffen die niet door het menselijk lichaam geproduceerd worden en de hormoonhuishouding van ons lichaam verstoren.

Ze kunnen uiteenlopende ernstige medische aandoeningen veroorzaken, en vormen dus een risico voor de gezondheid van werknemers en van hun nageslacht. Werknemers dienen bijgevolg tegen deze stoffen beschermd te worden. Zwangere werkneemsters en jongeren op het werk zijn in dit geval bijzonder kwetsbare risicogroepen.

Hormoonverstoorders beïnvloeden de werking van de hormonen vooral negatief tijdens cruciale ontwikkelingsfasen. Blootstelling aan dergelijke stoffen tijdens de zwangerschap kan onomkeerbare gevolgen hebben voor de foetus. Ze kunnen de risico’s op IQ-verlies, autisme, diabetes, obesitas, endometriose, bepaalde soorten kanker en andere aandoeningen gevoelig verhogen.

Tips

De FOD Volksgezondheid geeft een aantal tips om blootstelling te beperken:

  • Beperk gebruik van verzorgings- en schoonheidsproducten. Kies voor producten die geen parfum, bewaarmiddel, kleurstoffen of essentiële oliën bevatten.
  • Verlucht de volledige woning twee keer per dag gedurende een kwartier
  • Verwarm voeding in een glazen kom in de microgolfoven. Vermijd het opwarmen van voeding in plastic.
  • Was nieuwe kledij (of lakens) steeds voor het eerste gebruik.
  • Voer zelf geen verf- en opknapwerken uit tijdens de zwangerschap. Werken in de babykamer gebeuren best zo vroeg mogelijk voor de geboorte zodat de kamer goed geventileerd kan worden.

Meer informatie

Meer informatie is beschikbaar: