In mei 2024 lanceerde de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een sensibiliseringscampagne over hormoonverstoorders bij zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden.

In het kader van de campagne lanceerde de FOD Volksgezondheid de website www.hormoonverstoorders.be.

Hormoononverstoorders staan bekend om hun schadelijke effecten op de menselijke gezondheid en het milieu en vormen daarom een prioriteit voor zowel Belgische als Europese autoriteiten. Het Nationale Actieplan voor Hormoonverstoorders (NAPED), goedgekeurd in 2022, omvat diverse communicatie-initiatieven gericht op kwetsbare groepen. Zwangere vrouwen behoren tot de belangrijkste doelgroepen gezien de verhoogde risico's voor hun ongeboren kind tijdens kritieke ontwikkelingsfasen. Blootstelling aan deze stoffen kan onomkeerbare gevolgen hebben, wat preventie des te belangrijker maakt.

Resultaten

Uit een enquête van onderzoeksbureau IVOX onder 1.000 Belgen, uitgevoerd voor en na de campagne, blijkt een significante impact:

  • Meer kennis: 80% van de deelnemers zegt nu bekend te zijn met hormoonverstoorders (tegenover 73% voor de campagne). Bij zwangere vrouwen en hun omgeving steeg de kennis over risicobeperking van 52% naar 63%.
  • Zichtbaarheid en waardering: 27% van de respondenten herinnert zich de campagne, met een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,3/10, oplopend tot 8/10 bij zwangere vrouwen.
  • Toegankelijk en gericht op het veranderen van gewoonten: 92% is van mening dat de inhoud van de campagne begrijpelijk is en aanzet tot gedrag dat de risico’s beperkt. 80% is het ermee eens dat de gezondheidsrisico's voor baby's en zwangere vrouwen goed worden uitgelegd.
  • Grotere bezorgdheid: Deelnemers lijken meer bereid om het gedrag dat op de posters wordt getoond over te nemen. Ze geven aan meer aandacht te besteden aan de herkomst van schoonheidsproducten (voorkeur voor Europa) en/of vaker producten met het EU Ecolabel te kopen.
  • Aanzet tot gedragsverandering: 2 op de 3 deelnemers gaf aan in de komende 12 maanden actie te willen ondernemen om hun blootstelling aan hormoonverstoorders te verminderen.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft verdere inspanning nodig om de preventie te versterken:

  • Meer bewustzijn creëren over blootstellingsbronnen, zoals speelgoed, huishoudelijke producten, en cosmetica.
  • Hardnekkige misvattingen doorbreken, bijvoorbeeld de veronderstelde beschermende rol van de placenta bij blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.
  • Langdurige gedragsverandering stimuleren met behulp van de adviezen op de campagnewebsite.

Tweede campagne

Op basis van de inzichten bereiden de FOD Volksgezondheid en haar partners een tweede campagne voor in 2025, met een focus op jonge kinderen en hun families, terwijl de bewustmaking van zwangere vrouwen wordt voortgezet. Door deze gerichte en complementaire aanpak zetten we verdere stappen om het bewustzijn te vergroten en de impact op de volksgezondheid te versterken.

Meer informatie

Meer informatie is beschikbaar op de website van de FOD Volksgezondheid:

Hormoonontregelaars opgenomen in de codex over het welzijn op het werk

In het Belgisch Staatsblad van 18 juli 2023 werd het koninklijk besluit van 2 juli 2023 tot vaststelling van maatregelen ter bescherming van werknemers tegen agentia met hormoonontregelende eigenschappen gepubliceerd.

Door dit koninklijk besluit werden hormoonontregelaars opgenomen in het toepassingsgebied van titel 2 van boek VI van de codex over het welzijn op het werk. Dit wil zeggen dat, wat betreft bescherming van werknemers, voor deze stoffen dezelfde regels gelden als voor kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen.

Hormoonontregelaars worden sinds dit koninklijk besluit expliciet vermeld in de bepalingen inzake moederschapsbescherming (titel 5 van boek X van de codex) en bescherming van jongeren op het werk (titel 3 van boek X van de codex). Zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen, en jongeren zijn immers bijzonder gevoelige risicogroepen voor blootstelling aan deze stoffen.

Meer informatie hierover is beschikbaar in volgende artikels:

Benieuwd hoe werknemers te beschermen? Ontdek onze aanbevelingen in het BeSWIC-thema Hormoonontregelaars.