Van 25 tot 31 mei 2024 is het Europese Week tegen de Kanker. De week heeft als doel regeringen, organisaties en personen te mobiliseren in de strijd tegen kanker.

We maken van de gelegenheid gebruik om twee initiatieven in de kijker te zetten: het webinar “Hou het UVeilig!” van Constructiv en een recente publicatie van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) rond werkgerelateerde kanker.

Meer informatie over de Europese Week tegen Kanker is beschikbaar in het Engels op de website European Week Against Cancer.

“Hou het UVeilig!”

Op 14 mei 2024 organiseerde Constructiv, de dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector, in samenwerking met het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (Fedris) en de Stichting tegen Kanker een webinar “Hou het UVeilig!” in het kader van de campagne met dezelfde naam. Er waren sprekers van de drie organisaties.

Het webinar kan opnieuw beluisterd worden op de “Building Your Learning”-website van Constructiv: Hou het UVeilig! – Webinar (14/05/2024).

Begin 2024 verscheen regelgeving waardoor 2 nieuwe huidziekten, ontstaan als de huid langdurig wordt blootgesteld aan uv-straling, opgenomen werden op de Fedrislijst van beroepsziekten, met bijhorende erkenningscriteria. Hierover verscheen volgend BeSWIC-bericht: Fedris erkent twee nieuwe huidaandoeningen.

Belgische uv-monitor 2023

Om de twee jaar monitort de Stichting tegen Kanker de evolutie van de kennis, attitude en het gedrag van de Belgen in verband met uv-bescherming via een enquête. Uit de resultaten van de uv-monitor 2023 van de Stichting tegen Kanker blijkt duidelijk dat de kennis over de gevaren van de zonnestralen daalt ondanks het gevoel dat men beter geïnformeerd is.

Lees het communiqué hierover op de website van de stichting tegen kanker: Kennis over de gevaren van zonnestralen neemt af en huidkanker blijft stijgen: Resultaten Belgische uv-monitor 2023.

Berichten over uv

Op deze BeSWIC-website verschenen al enkele berichten over huidkankers en de invloed van UV:

Zowel Constructiv als de Stichting tegen Kanker hebben specifieke webpagina’s hierover:

In Duitsland is er op 5 juni 2024 een “hitte-actiedag”. Lees volgend bericht hierover in het Duits op de website van de ‘Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung’ (DGUV): Gemeinsam gegen Hitze: bundesweiter Aktionstag im Juni .

Bekijk tenslotte ook volgend Constructiv-dossier op de website van “Building Your Learning”: Werken bij koud of warm weer - Constructiv dossier 157.

Risicofactoren voor werkgerelateerde kanker in Europa

Op 27 mei 2024 publiceerde EU-OSHA, in navolging van de eerste bevindingen van de enquête over de blootstelling van werknemers aan risicofactoren voor werkgerelateerde kanker in Europa, een methodologisch verslag met bijkomend onderzoeksmateriaal rond werkgerelateerde kanker.

De enquête werd uitgewerkt op basis van de ‘Australian Work Exposures Study’ en aangepast aan de Europese context, en vervolgens met behulp van een innovatief instrument (OccIDEAS) uitgevoerd in zes landen. De verzamelde gegevens werden onderworpen aan verschillende controles en gegevenswegingsprocessen, om te waarborgen dat de resultaten hoogwaardig, consistent en onbevooroordeeld waren.

Het nieuwe materiaal bevat ook gedetailleerde informatie over de criteria die zijn gehanteerd om te bepalen welke risicofactoren voor kanker in de enquête werden opgenomen, zoals informatie over stoffen, gezondheidseffecten en aanverwante wetgeving.

Meer informatie

Meer informatie is beschikbaar op de website van EU-OSHA: