Eind 2023 vierde de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) zijn 75-jarig bestaan. In de loop van de daarop volgende maanden werd telkens een nieuwe podcastaflevering gelanceerd. In maart 2025 werd de laatste podcast van de driedelige reeks gelanceerd.

Over de Podcast

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) publiceerde de CRB een driedelige podcastreeks die de luisteraars een blik gunt achter de schermen van dit nationale overlegorgaan waar de sociale partners zich buigen over sociaal-economische kwesties. De luisteraar wordt meegenomen op een reis door de geschiedenis van de CRB, vanaf de oprichting na de Tweede Wereldoorlog.

Deze reeks belicht zowel de uitdagingen waarmee de CRB en zijn leden in het verleden werden geconfronteerd als de hedendaagse uitdagingen. Ook de rol van de adviesfunctie in het Belgische democratische landschap in de 21ste eeuw komt aan bod. Via exclusieve interviews met voormalige voorzitters, ondervoorzitters en vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers, krijgen de luisteraars een uniek beeld van de interne dynamiek van de CRB en van zijn impact op het Belgische sociaal-economische beleid.

Daarnaast maken vooraanstaande academische en wetenschappelijke experts, zoals politicologen, historici, economisten en specialisten in collectieve arbeidsverhoudingen in België diepgaande analyses om de getuigenissen van de CRB-spelers in hun context te plaatsen. Deze combinatie van het mondelinge geheugen van voormalige CRB-actoren en academische expertise biedt een rijk en genuanceerd inzicht in de rol van de CRB in het Belgische democratische landschap.

Aflevering 1: De CRB in het hart van de Belgische sociaal-economische democratie

In deze eerste aflevering onthult men de omstandigheden waarin dit orgaan na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Vervolgens gaat men nader in op de rol van de CRB als nationaal forum voor dialoog tussen de sociale gesprekspartners over sociaal-economische thema's. Men onderzoekt ook zijn positie binnen het Belgische democratische systeem en zijn interacties met de andere naoorlogse instellingen. Ten slotte verdiept men zich in de concrete acties die de CRB onderneemt, waarmee we een totaalbeeld van zijn werking schetsen.

Meer info op de website van de CRB: Driedelige podcastreeks ter gelegenheid van 75 jaar CRB: aflevering 1.

Aflevering 2: De CRB, een sleutelspeler in de bevordering van werkgelegenheid en concurrentievermogen

Vanaf 1974 heeft de economische crisis direct invloed op de raadpleging van sociale partners. Deze komt in een moeilijke periode terecht, maar zal geleidelijk resulteren in een nieuw evenwicht door de ontwikkeling van een norm voor loonkostenconcurrentie. De CRB zal overigens een cruciale rol spelen bij de totstandkoming van de wet van 1996 betreffende de bevordering van de werkgelegenheid en de preventieve bescherming van de concurrentiekracht.

Meer info op de website van CRB: Driedelige podcastreeks ter gelegenheid van 75 jaar CRB: aflevering 2.

Aflevering 3: De uitdagingen en de rol van de sociaal-economische raadpleging in de 21ste eeuw

Aan het begin van de 21e eeuw dienen zich nieuwe maatschappelijke uitdagingen aan. Wat is de impact daarvan op de raadpleging van de sociale gesprekspartners in de CRB en hoe kan deze raadpleging zich aanpassen aan die transformaties? Hoe kan de goede werking van de sociaaleconomische democratie worden gewaarborgd? Waarom en hoe kan het compromis tussen sociale gesprekspartners evenwichtige antwoorden bieden op de bestaande uitdagingen? In deze derde en laatste aflevering formuleren deskundigen en actoren op het terrein hun standpunten en analyses over deze vraagstukken.

Meer info op de website van de CRB: Driedelige podcastreeks ter gelegenheid van 75 jaar CRB: aflevering 3.

Op BeSWIC

Op BeSWIC verscheen al volgend artikel naar aanleiding van het 75-jarig bestaan: De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven bestaat 75 jaar.

Er werd ook verwezen naar de CRB in enkele artikels over het fietsbeleid, CAO 164 en de duurzaamheidsrapportering:

Ook over het andere federale adviesorgaan, namelijk de Nationale Arbeidsraad (NAR) zijn al diverse artikels op deze BeSWIC verschenen.

Op de website van de FOD Werkgelegenheid vindt u meer informatie over het Belgisch sociaal overleg: Sociaal overleg.