Een nieuw verslag van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) gaat dieper in op sectorspecifieke maatregelen die kunnen worden genomen met het oog op beter risicobeheer, onder meer in de vorm van werknemersparticipatie.
EU-OSHA heeft zich in het kader van de Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s (ESENER) in deze kwestie verdiept en onderzocht hoe Europese organisaties omgaan met veiligheids- en gezondheidsrisico’s op het werk in de horecasector.
Het verslag bevat een grondige analyse van de bevindingen van ESENER met betrekking tot deze sector, evenals een literatuuronderzoek en gesprekken met sectorale sociale partners. Op basis daarvan worden in het verslag sectorspecifieke maatregelen geformuleerd voor een beter risicobeheer bij de verschaffing van accommodatie en maaltijden. Daarnaast bevat het verslag beleidsadviezen en een analyse van de gevolgen van COVID-19.
Meer informatie is beschikbaar op de website van EU-OSHA:
- het rapport (in het Engels): Verschaffen van accommodatie en maaltijden – resultaten van de Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s (Esener);
- brochure in 25 talen, waaronder het Nederlands: Inzicht in de omgang met veiligheid en gezondheid op werkplekken in heel Europa;
- over ESENER.
Bekijk ook de OiRA-tool voor online risicoanalyse voor de horecasector op volgende BeSWIC-pagina: OiRA, uw online risicoanalyse.
(Bron: EU-OSHA Highlights – april 2023: VGW-beheer in de horeca)