Het Departement Zorg van de Vlaamse Overheid voert momenteel een campagne tegen de verspreiding van de tijgermug. Ook op het werk is preventie belangrijk!

Opkomst van de tijgermug

Klimaatverandering speelt een steeds grotere rol in de verspreiding en activiteit van vectoren zoals muggen en teken, waardoor door vectoren overgedragen ziekten aan belang winnen. Veranderingen in temperatuur, neerslagpatronen en de seizoensduur creëren gunstige omstandigheden voor hun verspreiding. Dit leidt tot een toename in de geografische reikwijdte van ziekten zoals malaria, door teken overgedragen encefalitis (TBE) en de ziekte van Lyme.

Een zorgwekkend voorbeeld van een oprukkende vector in Europa is de tijgermug (Aedes albopictus). Deze mug, afkomstig uit Zuidoost-Azië, heeft zich al gevestigd in Zuid-Europa, Duitsland en Noord-Frankrijk en recent worden er ook overwinterende populaties waargenomen in België. Het grootste gevaar van tijgermuggen is dat ze verschillende ziekteverwekkers kunnen overbrengen, waaronder het denguevirus, zikavirus, chikungunyavirus en mogelijk ook het westnijlvirus. Bovendien staat de tijgermug bekend om haar agressieve gedrag tijdens het zoeken naar een bloedmaaltijd.

Preventie op het werk

Om de risico’s op de verspreiding van deze ziekten te beperken, is preventie essentieel. Muggen hebben water nodig om hun eitjes en larven te laten groeien. Verwijder daarom frequent mogelijke broedplaatsen. Controleer voertuigen, laadruimtes, pallets en containers op stilstaand water en verwijder dit tijdig. Ook kan een tijgermug ongemerkt meereizen met vrachtwagens, bestelwagens, ladingen of verpakkingsmateriaal. Wees alert en geef tijgermuggen geen lift!

Meer informatie

Bezoek de campagnewebsite  www.steekmuggen.be  en ontdek de  affiche voor bedrijven .

Meer informatie over de risico’s en preventiemaatregelen op het werk is te vinden op deze website en op de website van de FOD Werkgelegenheid: