In zijn audit van december 2021 onderzocht het Rekenhof de twee bijkomende preventie-opdrachten voor arbeidsongevallen die Fedris in 2009 kreeg: het opzetten van een stelsel van premiedifferentiatie voor arbeidsongevallenverzekeringen en een stelsel van ondernemingen met een verzwaard risico. In zijn verslag aan het federale parlement gaat het Rekenhof nu na welk gevolg werd gegeven aan de twaalf aanbevelingen die in de audit werden geformuleerd.

Van de twaalf aanbevelingen waren er zes voor de twee vakministers, drie aanbevelingen voor Fedris en drie aanbevelingen voor de FOD Werkgelegenheid.

Lees het blogartikel dat verscheen naar aanleiding van de audit van het Rekenhof in 2021: Re-integratie en verzwaard risico: 2 rapporten van het Rekenhof.

Het Rekenhof is van oordeel dat er in 2024 werd tegemoetgekomen aan drie van de twaalf aanbevelingen uit 2021 en dat drie aanbevelingen nog in uitvoering zijn. Zes aanbevelingen werden niet uitgevoerd.

Twee jaar na de audit stelt het Rekenhof vast dat de wet op de arbeidsongevallen nog altijd de premiedifferentiatie voor arbeidsongevallenverzekeringen bevat, hoewel de Raad van State het koninklijk besluit (KB) tot uitvoering ervan vernietigd heeft. Er is wel al een voorontwerp van wet goedgekeurd om het betrokken wetsartikel te vervangen door de verplichting tot meer transparantie, waarbij verzekeraars de werkgevers moeten informeren over de gehanteerde criteria voor hun premie.

Het Rekenhof stelt vast dat bij de tweede opdracht, het stelsel van ondernemingen met een verzwaard risico, de ministers en de administraties aan de slag zijn gegaan om het merendeel van de aanbevelingen uit te voeren. De ministers lieten bijvoorbeeld de geplande wijzigingen aan de regelgeving publiceren, met daarin nieuwe selectiecriteria. Daardoor kon het federaal agentschap voor beroepsrisico's Fedris opnieuw meer dan 200 ondernemingen met een verzwaard risico selecteren. Bovendien int Fedris de preventiecontributie in bepaalde sectoren sinds 2023 zelf. Of Fedris die inning beter uitvoert dan de verzekeraars, kan pas beoordeeld worden als er een volledig inningsjaar voorbij is waarbij Fedris voor de inning bij moeilijke betalers ook de FOD Financiën heeft kunnen inschakelen. Als extra drukkingsmiddel organiseert de FOD Werkgelegenheid nu al inspecties bij de ondernemingen die de preventiecontributie niet betalen.

Door IT-aanpassingen en wijzigingen aan de regelgeving worden arbeidsongevallen met uitzendkrachten nu ook meegerekend voor de risico-index van een onderneming. Dit is het gevolg van het Koninklijk besluit van 21 februari 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 december 2008 tot uitvoering van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 in verband met de onevenredig verzwaarde risico's. Ongevallen bij havenarbeiders tellen echter nog steeds niet mee. Er is ook nog geen absolute zekerheid dat Fedris alle ernstige arbeidsongevallen kent en dus kan meenemen in de risico-index van een onderneming indien het ongeval voldoet aan de criteria. De FOD WASO geeft aan niet over de financiële middelen te beschikken om een databank te ontwikkelen waarmee de omstandige verslagen bij ernstige arbeidsongevallen digitaal kunnen worden ingediend.

De wijzigingen aan het stelsel van het stelsel van het verzwaard risico op de preventie van arbeidsongevallen blijven dus eerder beperkt, waardoor de bestaansreden van dat stelsel nog altijd op de helling blijft staan. Het beheerscomité voor de arbeidsongevallen bij Fedris plant in 2026 wel een evaluatie die tot aanvullende verbeteringen kan leiden.

Meer info

Het verslag is beschikbaar op de website van het Rekenhof: Fedris – opvolging 2024.

(Bron: Rekenhof)