Van 14 tot 16 juni 2023 organiseerde de ‘Confederation of European Waste-to-Energy Plants’ (CEWEP) in Berlijn het 10de “afval-naar-energie”-congres. Tegelijkertijd vond voor de tweede keer een prijsuitreiking plaats in 3 categorieën: de communicatieprijs, de technologische innovatieprijs en de integratieprijs.

Twee Belgische organisaties waren genomineerd voor de communicatieprijs. De intergemeentelijke samenwerking voor afvalverwerking (ISVAG) won de communicatieprijs met de speciale editie van het Jommekesalbum De Plasticjagers. De ‘Belgian to Waste federatie’ (Bw2E) werd genomineerd in deze categorie.

Dit artikel geeft meer uitleg over de genomineerden en verwijst naar enkele BeSWIC-berichten over de afval- en recyclagesector en communicatie met beelden.

Jommeke en ISVAG

De geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, woonde tot zijn overlijden in 2009 in Wilrijk (Antwerpen), waar ook het ISVAG-complex zich bevindt. Dit is ook te merken in het straatbeeld van de gemeente. “De plastieken Walvis” was het 50ste jommekesalbum. In 2020 verscheen album 300 “De plasticjagers”, waarin plasticafval wordt omgezet in energie.

Samen met de uitgever werd in 2022 een speciale editie van het stripboek De Plasticjagers uitgebracht, die naast de gewone strip ook een aantal extra pagina’s bevat over de werking van de afvalenergiecentrale en boodschappen die jongeren aanmoedigen om afval te vermijden. Kinderen die met hun school ISVAG bezoeken krijgen het stripboek cadeau. Op deze manier helpt de stripfiguur Jommeke ISVAG om een vitale boodschap over afvalpreventie en -verwerking naar de leefomgeving van kinderen te vertalen.

Dit initiatief won de communicatieprijs van CEWEP. Meer informatie hierover:

Op de website van ISVAG is nog andere informatie te vinden over het jommekesinitiatief:

Op het 9de CEWEP-congres in 2018 in Bilbao won ISVAG ook al de communicatieprijs. Meer informatie hierover in het Engels in volgend nieuwsbericht op de website van CEWEP: CEWEP - The Confederation of European Waste-to-Energy Plants.

Ook de federatie ‘Belgian Waste-to-Energy’ (BW2E), die alle 14 Belgische installaties die huishoudelijk én vergelijkbaar restafval verwerken met terugwinning van energie groepeert, was genomineerd voor de communicatieprijs.

Preventie- en veiligheidsmensen van ‘Belgian Waste-to-Energy’ namen 3 jaar geleden het initiatief om op 28 april deel te nemen aan de Internationale dag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Via een sensibiliseringscampagne vroegen zij specifiek aandacht voor veiligheid op de stortvloer en in de storthallen van “waste-to-energy”-installaties. Het doel was om de eigen medewerkers én zij die afval aanleveren nog meer bewust te maken van het belang van veilig gedrag.

Meer informatie in volgend bericht op de website van BW2E: BW2E veiligheidscampagne genomineerd voor CEWEP communicatie award.

Op dezelfde website vindt men ook informatie over andere veiligheidscampagnes:

BeSWIC-berichten over afval

Op deze BeSWIC verschenen in het verleden al verschillende berichten over risico’s van de afval- en recyclagesector:

Een goed overzicht van de risico’s van de afvalophalers is beschikbaar in het Frans op de website van het ‘Institut national de recherche et de sécurité’ (INRS): Collecte des déchets: Prévenir les risques professionnels.

Afvalophalers worden bovendien frequent geconfronteerd met agressief gedrag. Enkele voorbeelden van artikels over agressief gedrag en nog enkele andere risico’s:

Ook medewerkers van het openbaar vervoer en de veiligheidsberoepen worden met agressie geconfronteerd. Meer informatie over enkele campagnes rond agressie is beschikbaar in volgend bericht op deze BeSWIC-website:

BeSWIC-berichten over communicatie met beelden

Via de kernwoorden “affiches”, “beelden” enzovoort kan men enkele relevante artikels terugvinden op BeSWIC. Zo zijn enkele mooie voorbeelden van communicatie met beelden te vinden in volgende BeSWIC-berichten: