Op 16 april 2024 lanceerden De Lijn, MIVB, NMBS en de TEC een nieuwe campagne om agressie tegen het personeel van het openbaar vervoer een halt toe te roepen. In 2023 telden de vier openbaarvervoersbedrijven maar liefst 5.598 meldingen van fysieke en verbale agressie tegenover hun medewerkers. Dat is een gemiddelde van meer dan 15 gevallen per dag.

Deze onthutsende cijfers tonen dat het fenomeen helaas zeer actueel is. Samen roepen de vier operatoren dan ook op tot meer respect voor hun medewerkers.

Lees hieronder het gemeenschappelijk statement van Sophie Dutordoir (CEO NMBS), Brieuc de Meeûs (CEO MIVB), Ann Schoubs (CEO De Lijn), Jean-Michel Soors (CEO de TEC):

”Elke dag opnieuw staan onze medewerkers in het kader van de opdracht van openbare dienst ten dienste van de reizigers. En ze doen dat niet altijd in eenvoudige omstandigheden. Hun werk verdient respect. De agressies waarmee zij echter worden geconfronteerd zijn totaal onaanvaardbaar en veroordelen we met klem. De veiligheid van onze medewerkers is, samen met die van onze reizigers, onze absolute prioriteit. Zelf nemen we al heel wat maatregelen, maar een dergelijk maatschappelijk probleem kunnen we onmogelijk alleen oplossen. Aan de politiediensten vragen we om zichtbaar aanwezig te zijn in en rond de omgeving van het openbaar vervoer, ter ondersteuning van onze eigen veiligheidsdiensten. En bij justitie dringen we er opnieuw op aan om elke vorm van geweldpleging vlug en streng te bestraffen. Alleen zo kunnen we dit stoppen.”

Getuigenissen

In de nieuwe campagne staan twaalf medewerkers van NMBS, MIVB, De Lijn en de TEC centraal. Hun getuigenissen maken de trieste realiteit van de cijfers tastbaar. Ze worden niet enkel getoond in hun professionele context, de campagne toont hen ook hoe ze zijn naast de job.

"De afbeelding toont een veiligheidsagen met de tekst "Anoual: veiligheidsagent, papa, voetbalcoach, cultuurliefhebber.""De afbeelding toont treinbegeleidster met de tekst "Angiolina: treinbegeleidster, grote zus, fotografe, boekenwurm."

Meer info

Lees meer over de campagne in volgende berichten:

Op deze BeSWIC-website verscheen in het verleden ook al berichten over agressie op het openbaar vervoer: