Tijdens een speciale ceremonie bij de Verenigde Naties in Genève op 21 februari 2023 heeft Umberto de Pretto, secretaris-generaal van de ‘International Road Transport Union’ (IRU), een speciale gedenkplaat overhandigd aan Olga Algayerova, uitvoerend secretaris van de Economische Commissie voor Europa (UNECE), ter herdenking van 75 jaar partnerschap.

Op 23 maart 2023 volgde een communiqué naar aanleiding van het 75-jarig bestaan en is er een specifieke webpagina gecreëerd waarop de evenementen die plaatsvonden na 12 mei 2023 vermeld worden.

Over de ‘International Road Transport Union’ (IRU)

De IRU werd op 23 maart 1948 in Genève opgericht om de handelsbetrekkingen weer op te bouwen in het door oorlog verwoeste Europa. De IRU begon als een alliantie van nationale verenigingen voor personen- en goederenvervoer over de weg uit acht Europese landen.

In 1949 werd het TIR-boekje (‘Transports Internationaux Routiers’ / ‘Transport International de Marchandises par la Route’) ontwikkeld, dat later als verdrag het leven zag. Meer informatie hierover op de website van de IRU: TIR.

Het Verdrag betreffende de overeenkomst tot internationaal vervoer van goederen over de weg (“Contract for the International Carriage of Goods by Road: CMR”) werd ondertekend in 1956.

De laatste jaren heeft de IRU sterk ingezet op digitalisering (e-CMR) en vermindering van de ecologische voetafdruk. Een mooi overzicht van de genomen stappen kan gevonden worden op de website van de IRU, in de rubriek History (in het Engels).

Lees meer over 75 jaar IRU en de diverse activiteiten op de website van de IRU:

Daarnaast vond op 27 juni 2023 een jubileumevent plaats in het Brusselse stadhuis naar aanleiding van 50 jaar vertegenwoordiging van de IRU bij de Europese Unie (EU). Lees hierover volgend bericht op de website van de IRU: Driving the EU: the past, present and future of European road transport.

De IRU heeft tenslotte samen met de ‘Global Shippers Alliance’ (GSA) en de ‘International Transport Workers’ Federation’ (ITF) een charter opgesteld voor de ontvangst van chauffeurs op de laad- en losplaatsen van bedrijven. Lees hierover volgend bericht op deze BeSWIC-website: Charter om de ontvangst van chauffeurs op verlaadplaatsen te verbeteren en andere initiatieven.

Berichten over 75-jaarvieringen en transport en logistiek

Omwille van hun oprichting in de naoorlogse jaren, zijn er nog organisaties die hun 75-jarig bestaan hebben gevierd. Hieronder vindt u een niet-limitatieve opsomming:

Op deze BeSWIC-website verschenen al meerdere berichten over de sector van de transport en logistiek. Recent verscheen ook nog een bericht over vermoeidheid: Vermoeidheid van bestuurders in de kijker.

Via de sector vervoer en logistiek kunnen nog veel meer artikels gevonden worden.