Op 18 april 1988 werd het Crisiscentrum opgericht om te beantwoorden aan enkele tragedies van de jaren 80 zoals het Heizeldrama, de kernramp van Tsjernobyl en het kapseizen van de Herald of Free Enterprise.

Na 30 jaar speelt het nog altijd in op nieuwe maatschappelijke uitdagingen, zoals terrorisme, kritieke infrastructuur, cyberveiligheid, resilience (weerstand), nucleaire veiligheid, crisiscommunicatie en be-alert om er maar enkele te benoemen. Aan de hand van 5 persoonlijke getuigenissen en anekdotes van 5 directeur-generaals die het Crisiscentrum hebben geleid, werd een video gemaakt van 15 minuten.

Deze video kan worden gedownload op de website van het Crisiscentrum: 1988 – 2018: 30 jaar crisisbeheer.

Het Crisiscentrum speelt ook een belangrijke rol in het kader van de Seveso noodplannen. De afdeling van het toezicht op de chemische risico’s van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) is een belangrijke partner in het toezicht op deze regelgeving. Meer info daarover is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid: Preventie van zware ongevallen.

In 2018 bestaat ook de nv van publiek recht Astrid, de gespecialiseerde telecomoperator van de hulp- en veiligheidsdiensten, 20 jaar. Ter gelegenheid hiervan was er een specieke uitgave van het tijdschrift Switch met als titel “20 jaar samenwerken aan veilige communicatie”.

Meer artikels over noodplanning op de blog van deze BeSWIC website: