Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en de Christelijke Mutualiteit hebben eind juni 2024 de resultaten van hun studie naar de oorzaken en uitdagingen van het personeelstekort in de zorgsector gepubliceerd. De studie is het resultaat van een enquête, afgenomen bij 1.200 verpleegkundigen en zorgkundigen, die peilde naar redenen waarom werknemers de sector verlaten.
De studie werpt een licht op de werkomstandigheden en moeilijkheden in een sterk vervrouwelijkte sector en onderzoekt de gevolgen van deze situatie voor vrouwen in de samenleving als geheel. Het verlies van zingeving, geweld op het werk en de moeilijkheid om werk en privéleven te combineren zijn de meest genoemde redenen waarom werknemers de sector verlaten. Dit tekort heeft nu al een directe impact: naar schatting zijn er in alle ziekenhuizen van het land tussen de 2.000 en 3.000 bedden gesloten wegens een tekort aan verplegend personeel.
Enkele opvallende cijfers:
- 86% van het verplegend personeel zijn vrouwen.
- 43,1% van de verpleegkundigen loop een hoog risico op burn-out (vóór de COVID-19-pandemie was dit al 36%).
- Op dit moment overweegt 28% van de respondenten om hun baan op te zeggen en 26% denkt er zelfs over om het beroep vaarwel te zeggen.
- 76% van de respondenten vindt dat ze door de toename van hun werklast bepaalde taken niet meer kunnen uitvoeren.
Meer info
Meer informatie is beschikbaar op de website van Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen: